Przejdź do treści
Ustawienia
  • About US
  • Nasze social media
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących

JedzOnko - to nie jest kolejna książka kucharska..

 
Od ponad 12 lat pokazujemy jak towarzyszyć choremu dziecku oraz  jego rodzinie pozytywnie i konstruktywnie. Uczymy radości życia i wzmacniania potencjału poprzez nieszablonowe pomysły.

Prowadząc cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, nieraz szliśmy za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Między innymi wraz z nauczycielkami przyszpitalnego Zespołu Szkół Specjalnych nr 38 - Jolą Kaczmarek i Barbarą Zgolik oraz autorką poradnika KATARZYNĄ STANKOW organizowaliśmy cykl warsztatów: „Zdrowe JedzOnko” dla dzieci i rodziców przebywających na oddziale. Bawiliśmy się przy tym znakomicie, pokazywaliśmy co zdrowe, a nie tylko smakowite. Wspólnie gotujemy z podopiecznymi także podczas wyjazdów wakacyjnych w ramach Akcji Lato. Bo nic tak nie zbliża jak wspólne przyrządzanie posiłków. 

Fundacja_IskierkaIMG_1124 

Oto foto relacja z premiery JedzoOnko1 która odbyła się 28 marca na oddziałach w Zabrzu i Katowicach . 

 

Poradnik, który zaprezentowaliśmy to mały, choć chyba „najpyszniejszy”, kawałek naszej działalności. Odpowiada na wiele pytań, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia. Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko? Jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane? Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”? Podczas warsztatów przygotowaliśmy zupę bananową, zielone spaghetti i owocowe wody smakowe. 

Autorka, Katarzyna Stankow , jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy wg. poradnikowych przepisów, a oceniali je nasi najważniejsi eksperci - czyli mali pacjenci oddziału. 

„(…)Unikalny przewodnik z wieloma atrakcyjnymi przepisami kulinarnymi, spełniającymi kryteria prawidłowej diety zdrowego dziecka. Prezentowana przez autorkę postawa matki aktywnie wspierającej chorujące dziecko, może być źródłem inspiracji i wiedzy dla innych rodziców. Wszystkie przedstawione przepisy mogą znaleźć w pełni zastosowanie w żywieniu dzieci po zakończeniu leczenia choroby nowotworowej” - prof. dr hab. n. med. Tomasz Szczepański, Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej SUM. 

Wydawnictwo powstało dzięki wsparciu finansowemu z ogólnopolskiej akcji „SŁOŃCE dla ISKIERKI”, którą realizujemy z marką KOLASTYNA i siecią Drogerii ROSSMANN. Na początku kwietnia trafi na wszystkie oddziały onkologii dziecięcej w Polsce. 

Polecamy reportaż i spotkanie w studio Dzień Dobry TVN: niezwykłe książki kucharskie 

"Zabawa w gotowanie" o naszym poradniku: Zabawa w... PLACUSZKI Z KASZY MANNY I WSPARCIE FUNDACJI ISKIERKA! 

iskierka_slider_2016_slonce_dla_iskierki 

>>>>W cenie 30 PLN książkę można zamówić na: 
http://fundacjaiskierka.pl/jak-pomoc/sklep/ 

Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na rzecz naszych podopiecznych.

Zapraszamy do przeczytania  relacji Gazety Wyborczej Radia Katowice TVP3 Katowice Portalu Spożywczego Rynku Zdrowia .