28 marca na oddziałach w Zabrzu i Katowicach odbyła się  premiera poradnika „JedzOnko” oraz warsztaty kulinarne.

Od ponad 10 lat pokazujemy jak towarzyszyć choremu dziecku oraz  jego rodzinie pozytywnie i konstruktywnie. Uczymy radości życia i wzmacniania potencjału poprzez nieszablonowe pomysły.

Prowadząc cykliczne zajęcia warsztatowe na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej, nieraz szliśmy za potrzebami dzieci i ich kulinarną fantazją. Szpitalne świetlice zamieniały się wtedy w kuchnie, towarzyszyli nam znani kucharze i ludzie z pasją. Między innymi wraz z nauczycielkami przyszpitalnego Zespołu Szkół Specjalnych nr 38 – Jolą Kaczmarek i Barbarą Zgolik oraz autorką poradnika KATARZYNĄ STANKOW organizowaliśmy cykl warsztatów: „Zdrowe JedzOnko” dla dzieci i rodziców przebywających na oddziale. Bawiliśmy się przy tym znakomicie, pokazywaliśmy co zdrowe, a nie tylko smakowite. Wspólnie gotujemy z podopiecznymi także podczas wyjazdów wakacyjnych w ramach Akcji Lato. Bo nic tak nie zbliża jak wspólne przyrządzanie posiłków.

Fundacja_IskierkaIMG_1124

Oto foto relacja z wtorkowej premiery poradnika:

Poradnik, który zaprezentowaliśmy to mały, choć chyba „najpyszniejszy”, kawałek naszej działalności. Odpowiada na wiele pytań, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia. Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko? Jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane? Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”? Podczas warsztatów przygotowaliśmy zupę bananową, zielone spaghetti i owocowe wody smakowe.

Autorka, Katarzyna Stankow, jest doradcą żywieniowym, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na bazie własnych doświadczeń podzieliła się swoją wiedzą i pomysłami z innymi rodzicami. Wspólnie przyrządzali potrawy wg. poradnikowych przepisów, a oceniali je nasi najważniejsi eksperci – czyli mali pacjenci oddziału.

„(…)Unikalny przewodnik z wieloma atrakcyjnymi przepisami kulinarnymi, spełniającymi kryteria prawidłowej diety zdrowego dziecka. Prezentowana przez autorkę postawa matki aktywnie wspierającej chorujące dziecko, może być źródłem inspiracji i wiedzy dla innych rodziców. Wszystkie przedstawione przepisy mogą znaleźć w pełni zastosowanie w żywieniu dzieci po zakończeniu leczenia choroby nowotworowej” – prof. dr hab. n. med. Tomasz Szczepański, Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej SUM.

Wydawnictwo powstało dzięki wsparciu finansowemu z ogólnopolskiej akcji „SŁOŃCE dla ISKIERKI”, którą realizujemy z marką KOLASTYNA i siecią Drogerii ROSSMANN. Na początku kwietnia trafi na wszystkie oddziały onkologii dziecięcej w Polsce.

Polecamy reportaż i spotkanie w studio Dzień Dobry TVN: http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/niezwykle-ksiazki-kucharskie,229096.html

„Z
abawa w gotowanie” o naszym poradniku: Zabawa w… PLACUSZKI Z KASZY MANNY I WSPARCIE FUNDACJI ISKIERKA!
Recenzja KUKBUK JedzONKO na raka nieboraka

iskierka_slider_2016_slonce_dla_iskierki

>>>>W cenie 30 PLN książkę można zamówić na:

Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na rzecz naszych podopiecznych.

Zapraszamy do przeczytania relacji Gazety WyborczejRadia KatowiceTVP3 KatowicePortalu SpożywczegoRynku Zdrowia.