Miło nam poinformować, że w minioną sobotę, tj. 27 maja, byliśmy partnerem VII Rzeszowskiego Święta Transplantacji „Graj z nami o życie”. Wzięliśmy udział w Interdyscyplinarnej Konferencji „Przeszczep szansą na drugie życie”,  która odbyła się w Centrum Dydaktyczno-Naukowym Mikroelektroniki i Nanotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego. Tam swój wykład „Pasja życia – innowacyjne formy terapii i rehabilitacji” przedstawiła dyrektor naszej fundacji, Aneta Klimek – Jędryka.
Fundacja_IskierkaDSC_8022

W godzinach popołudniowych natomiast na rzeszowskim rynku rozpoczął się prozdrowotny piknik, na którym i nas nie zabrakło. Było nasze stoisko wspierane przez wspaniałych wolontariuszy, ale co najważniejsze, tego dnia można było wykonać darmowe badanie przesiewowe USG jamy brzusznej dzieci. Wzięło w nim udział ponad 60 badanych. Badania były wykonywane przez doświadczonych lekarzy z Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 1 im. F. Chopina w Rzeszowie, Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 2
im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie, Szpitala Miejskiego nr 1 im. Jana Pawła II w Rzeszowie. Serdecznie dziękujemy lek. Jolancie Starzak – Gwóźdź  oraz dr n. med. Radosławowi Chabrowi za pomoc w zorganizowaniu tej akcji. Z wielką przyjemnością współtworzyliśmy to wydarzenie m.in. z Fundacją DKMS, która tego dnia rejestrowała potencjalnych dawców szpiku.

Relację z wydarzenia można obejrzeć dzięki TVP Rzeszów pod linkiem, a zapowiedź Radia Rzeszów pod linkiem.