6 listopada miało miejsce oficjalne przekazanie i prezentacja nowej kartki zakupionej dla Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.
23172391_1569503059739234_1129643945716254858_n

110 tyś przekazała na ten cel ISKIERKA, dzięki współpracy z St. Andrews Foundation Scots in Poland, promującej szkocką kulturę i wspierającej działalność dobroczynną w Polsce . Większą część środków na ten cel (80 tyś.) udało się zebrać podczas aukcji charytatywnej zorganizowanej w ubiegłym roku w Warszawie i hojności właśnie Szkotów mieszkających w Polsce. ISKIERKA dołożyła dodatkowo 30 tyś. uzyskanych z 1% podatku.

Dzięki współpracy obu fundacji, w poprzednich latach ISKIERKA zakupiła już m.in. 3 respiratory na oddziały onkologii dziecięcej w Katowicach, Chorzowie i Zabrzu. Tym razem priorytetem był zakup nowoczesnej i w pełni wyposażonej karetki dla Szpitalnego Oddziału Ratunkowego o wartości prawie 300 tyś. Dzięki niej będzie udzielana pierwsza, czasem decydująca o życiu i zdrowiu, pomoc specjalistów dla dzieci z całego regionu.

Na spotkaniu obecni byli:
Marian Kreis, Dyrektor Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach
Barbara Kunsdorf – Bochnia, Ordynator Oddziału Ratunkowego w GCZD w Katowicach