11 Koncert Fundacji ISKIERKA „Mój jest ten czas!”, 26 listopada 2017, Teatrze Rozrywki w Chorzowie.

Dzieci, które zmagają się z rakiem, zagrały na instrumentach perkusyjnych ze znanymi artystami, a darczyńcy pomagali „śpiewająco”. DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA w niedzielę wystąpiła w Teatrze Rozrywki w Chorzowie.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-413

To przede wszystkim spotkanie ludzi, których łączy wspólna idea. Aby dać chorym dzieciom wsparcie, siłę, zdrowy zastrzyk energii i motywacji, przypomnieć jakie są ważne i utalentowane. To jest ich czas! Czas na zabawę, radość i integrację bez podziałów
i stereotypów. Tego jednego dnia w roku wszyscy na scenie są tak samo ważni, wspierają się i razem pokonują tremę, dzieląc się z publicznością fantastyczną, autentyczną energią i emocjami. To spotkanie różnych światów, nie tylko muzycznych.

relacje: DZIENNIK ZACHODNI, TVP Katowice, Gazeta Wyborcza, Radio Katowice

DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA jest autorskim projektem Fundacji ISKIERKA realizowanym od 2006 roku. Od 11 lat koncertuje ze znakomitymi artystami i wydała trzy profesjonalne płyty nagrane m.in. z Arturem Rojkiem, Natalią Kukulską, Miką Urbaniak, Renatą Przemyk, Arturem Andrusem czy zespołem Raz Dwa Trzy. To mali podopieczni oddziałów onkologicznych z Katowic, Chorzowa, Zabrza oraz Rzeszowa.

W tym roku orkiestra liczyła ponad 100 osób a wśród artystów zaproszenie przyjęli:

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-345

MIUOSH, czyli Miłosz Borycki – śląski raper i producent muzyczny, który m.in. zasłynął koncertami razem z Narodową Orkiestrą Polskiego Radia pod batutą Jimka (Radzimira Dębskiego) łamiąc stereotypy o muzyce hip-hop. Album z tego koncertu zdobył status złotej płyty. Miuosh, współtworzy również poruszający spektakl „Wujek 81. Czarna ballada” w Teatrze Śląskim.  Utwór z tego przedstawienia wybrzmiał na naszym koncercie.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-358

NATALIA GROSIAK, wokalistka zespołu Mikromusic o przepięknym głosie, która m.in. reprezentowała Polskę w Melbourne na Red Bull Music Academy.  Wykonała piosenkę finałową oraz z Miuoshem stworzyli mieszankę stylów, która świetnie się uzupełniła.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-372

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-370

CEZIK, czyli Cezary Nowak – wokalista, multiinstrumentalista, kompozytor i aranżer, który podbił Internet publikując w serwisie YouTube znane utwory nagrywane od tyłu, także dołącza do naszego iskierkowego szaleństwa. Pierwszy raz usłyszeliśmy koncertowo jego projekt NutkoSfera, który dedykuje wszystkim małym i dużym dzieciakom.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-291

Swoje umiejętności zaprezentowali też studenci kierunku musicalu Akademii Muzycznej w Łodzi: Martyna Henke, Kacper Janaszek, Marta Kosiorek, Beata Rzeźnik, Tomasz Wojtan. Roztańczyli i rozśpiewali publiczność teatru musicalowymi przebojami przygotowanymi wspólnie z podopiecznymi ISKIERKI.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-262

Piękne emocje wzbudził utwór „Somewhere Over the Rainbow” który wokalnie i instrumentalnie przygotowała 19 letnia Weronika Kułacz, podopieczna fundacji wraz z 4 ukulelistami (Piotrem Majewskim, Andrzejem Marzeckim, Bogdanem Kupisiewiczem, Zbigniewem Gielnickim). To naprawdę niezwykła podróż, przez którą przeprowadził nas dyrektor artystyczny projektu, którym jest PIOTR SUTT. Solista perkusista, kameralista, pedagog, animator kultury, i propagator sztuk muzycznych z Gdańska.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-415

Fundacja ISKIERKA od lat angażuje darczyńców do pomagania w nietypowy sposób. Na scenie wystąpił również NEXTBAND, czyli chór Nexteer Automotive. Pracownicy firmy, z branży bynajmniej nie muzycznej, podjęli tegoroczne wyzwanie. Ucząc się śpiewu po godzinach pracy towarzyszyli podopiecznym fundacji w chwilach radości, ale i stresu czy tremy, przed pierwszym scenicznym występem. Tak przy współpracy z Fundacją ISKIERKA zmienia się perspektywa i myślenie o pomaganiu. W poprzednich latach był to Chór Prezesów, Chór Dziennikarzy, Chór Konstruktorów Jutra, Chór Policyjny, Chór Inżynierów czy Chór Doradców Podatkowych.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-294

Instrumenty klawiszowe, jak zwykle niezawodny MICHAŁ KUZIMSKI (piano) skrzypce i prowadzenie Chóru KAROLINA SUTT. Instrumenty perkusyjne BARTŁOMIEJ SUTT

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-399

Przygotowanie choreografii: Katarzyna Rybok, wizualizacje realizuje Piotr Jóźwiak. Koncert poprowadził Mirosław Neinert.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-229

Koncert połączony był z wręczeniem statuetek ”Przyjaciel Fundacji ISKIERKA” oraz prezentacją najważniejszych działań  fundacji zrealizowanych w 2017 roku.

ISKIERKA-koncert-26112017-fot-Joanna-Nowicka-NET-315

Premierę miał Kalendarz ISKIERKI 2018. Na kiermaszu można było zakupić dekoracje świąteczne, kartki i prezenty wykonane przez dzieci podczas zajęć arteterapii oraz przez przyjaciół fundacji. Całkowity dochód z wydarzenia będzie przeznaczony na rzecz dzieci z choroba nowotworową.iskierka_koncert_2017_youtube

foto: Joanna Nowicka

foto: Ryszard Dziamski