25 lipca w Klinice Onkohematologii Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie odbyły się warsztaty kulinarne i premiera książki „JedzONKO2”. Zaprosiliśmy pacjentów oddziału do wspólnego przetestowania przepisów znajdujących się w drugiej części tego wyjątkowego poradnika kulinarnego. Katarzyna Stankow, dietetyk i autorka książki odpowiadała na wiele pytań, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia, ale przede wszystkim pokazywała proste rozwiązania na to, jak sobie poradzić z zaleceniami dotyczącymi diety i szczególnymi potrzebami żywieniowymi w warunkach szpitalnych. Sama kilka lat temu przeszła leczenie onkologiczne ze swoją córką i wiele przepisów powstawało, aby wzmocnić organizm dziecka walczącego z chorobą. Okazało się jednak, że są na tyle uniwersalne, iż można z nich korzystać na co dzień kiedy po prostu chcemy coś szybko, ale i zdrowo zjeść.

Wszyscy więc zakasali rękawy, ubrali fartuszki i razem przygotowywali m.in. pyszne koktajle z czereśni i malin, twarożki słodkie choć bez cukru, czy poznali sposób na to jak ugotować bez gotowania spaghetti z makaronu ryżowego z warzywami. Zapach imbiru jeszcze długo unosił się w szpitalnej świetlicy i nawet najbardziej sceptyczni nastolatkowie zajadali się samodzielnie przygotowanymi potrawami. Wszystko na bazie zdrowych produktów, sezonowych owoców i warzyw oraz tego, co jest łatwo dostępne. Miło zaskoczeni nowymi smakami podopieczni oddziału i ich rodzice otrzymali również poradniki a także możliwość konsultacji i doradztwa żywieniowego.

 

 

Fot. Archiwum Fundacji ISKIERKA

JedzONKO2 powstało dzięki wsparciu:
iskierka_rollup_JedzONKO2_promocja_druk