404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Przejdź do treści
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

JedzONKO2 z warsztatami kulinarnymi w Rzeszowie

25 lipca w Klinice Onkohematologii Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie odbyły się warsztaty kulinarne i premiera książki „ JedzONKO2 ”. Zaprosiliśmy pacjentów oddziału do wspólnego przetestowania przepisów znajdujących się w drugiej części tego wyjątkowego poradnika kulinarnego. Katarzyna Stankow, dietetyk i autorka książki odpowiadała na wiele pytań, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu leczenia, ale przede wszystkim pokazywała proste rozwiązania na to, jak sobie poradzić z zaleceniami dotyczącymi diety i szczególnymi potrzebami żywieniowymi w warunkach szpitalnych. Sama kilka lat temu przeszła leczenie onkologiczne ze swoją córką i wiele przepisów powstawało, aby wzmocnić organizm dziecka walczącego z chorobą. Okazało się jednak, że są na tyle uniwersalne, iż można z nich korzystać na co dzień kiedy po prostu chcemy coś szybko, ale i zdrowo zjeść. 

 
 

Wszyscy więc zakasali rękawy, ubrali fartuszki i razem przygotowywali m.in. pyszne koktajle z czereśni i malin, twarożki słodkie choć bez cukru, czy poznali sposób na to jak ugotować bez gotowania spaghetti z makaronu ryżowego z warzywami. Zapach imbiru jeszcze długo unosił się w szpitalnej świetlicy i nawet najbardziej sceptyczni nastolatkowie zajadali się samodzielnie przygotowanymi potrawami. Wszystko na bazie zdrowych produktów, sezonowych owoców i warzyw oraz tego, co jest łatwo dostępne. Miło zaskoczeni nowymi smakami podopieczni oddziału i ich rodzice otrzymali również poradniki a także możliwość konsultacji i doradztwa żywieniowego.


 
 

Fot. Archiwum Fundacji ISKIERKA


JedzONKO2 powstało dzięki wsparciu: 
iskierka_rollup_JedzONKO2_promocja_druk