Z miłości do sztuki oraz pasji wspólnego gotowania rodzą się wyjątkowe i aromatyczne rzeczy. Kiedy jeszcze w tle obecna jest kultura Maroka, a wszystko to doprawione jest słońcem oraz historiami życia codziennego mieszkańców Marrakeszu, nie sposób przejść obojętnie.

10 marca za sprawą Anwara Belaaroui– uznanego w świecie malarza, instalatora, muzyka, ale także miłośnika gotowania i dzielenia się swoją pasją, przenieśliśmy się do innego świata. Świata przepełnionego kolorami, energią i ekspresją.

Anwar wraz z Jolantą Kleser – właścicielką Pracowni Smaku, która od kilku lat zmienia kulinarną mapę Śląska, poprowadzili wyjątkowe warsztaty kulinarne. Pod lupę wzięli najsłynniejsze dania kuchni marokańskiej, od przystawek poprzez danie główne, a na deserze i słynnej miętowej herbacie kończąc.

Po wspólnym gotowaniu czekać na uczestników uczta i wspólne rozmowy. Było pysznie i aromatycznie, ale przede wszystkim charytatywnie, gdyż cały dochód z warsztatów został przeznaczony na wsparcie naszych podopiecznych.

Na warsztatach przygotowano:
-kiszone cytryny
-marokańska sałatka
-frytki po marokańsku do weselnego kurczaka
-smażony weselny kurczak
-wołowina w śliwkach
-tajin wegański
-krem caramel
-pomarańcze z cynamonem
-miętowa herbata

Zdjęcia: Joanna Nowicka/arch.Fundacji ISKIERKA

Warsztaty zrealizowano w ramach projektu ISKIERKOWE OKO NA MAROKO

Partner wydarzenia: