W grudniu 2019 roku rozpoczęliśmy prace remontowe i modernizacyjne na Oddziale Onkologii Hematologii i Chemioterapii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach im. św.  Jana Pawła II Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Prace są realizowane dzięki wsparciu Grupy TAURON w ramach projektu „ISKIERKOWA ZIMA Z TAURONEM”. Dzięki zaangażowaniu się  pracowników, oprócz prac remontowych,  prowadziliśmy działania terapeutyczne dla małych pacjentów oddziału i ich opiekunów, jak np. świąteczne kolędowanie z Mikołajem, czy bal karnawałowy.

W planach są jeszcze warsztaty dla dzieci i rodziców  – jednak do ich przeprowadzenia będziemy mogli wrócić kiedy sytuacja epidemiczna będzie z nami. Niestety pandemia COVID – 19 ograniczyła nam bowiem możliwość kolejnych działań, do których powrócimy w bezpiecznych warunkach.

Dziś natomiast prezentujemy efekt tych prac, które udało się zrealizować przed ograniczeniem dostępu do szpitala. Zostały wykonane duże etapy budowlane, wiążące  się rozbiórką pomieszczeń i dostosowaniem ich do nowych Funkcji. Ekipa pracowała według planu, który nie kolidował z pracami dwóch oddziałów umiejscowionych na 4 piętrze szpitala, co przełożyło się na komfort leczących się na nich pacjentów.

W miejscu korytarza pomiędzy Oddziałem Onkologicznym a oddziałem Neurochirurgii, które są umiejscowione na tym samym piętrze (mali pacjenci korzystają często równolegle z opieki obu oddziałów) zostały utworzone 3 nowe pomieszczenia: 1 magazyn na łóżka i pościele i dwie apteczki na leki.

Utworzono bardzo potrzebną salę pobytu dziennego z łazienką dla niepełnosprawnych w miejscu dawnego korytarza (postawienie ścian, montaż podłogi, demontaż  kaloryfera, położenie glazury i malowanie).

 

Zakupione meble w celu poprawy funkcjonalności korytarza przed wejściem głównym na oddział oraz odmalowano ściany i sufity.

Przeprowadzono też kompleksowy remont łazienki  dla niepełnosprawnych na oddziale neurochirurgii z wymianą prysznica, białego montażu i oświetlenia oraz pomalowano pomieszczenia wraz z położeniem glazury.

Nowym miejscem jest również punkt wydawania wypisów i rozmowy z rodzicem – dawniej fragment korytarza przy dyżurce lekarskiej.

W ramach prac zabudowano sufit, zamontowano drzwi w konstrukcji aluminiowej oraz dokupiono niezbędne meble.

Zmodernizowano również pomieszczenie socjalne dla pielęgniarek przy oddziale neurochirurgii w celu poprawy warunków, tej jakże niełatwej pracy, na oddziale neurochirurgii dziecięcej .

Jak tylko warunki na to pozwolą wracamy do dalszych prac oraz zaplanowanych warsztatów dla dzieci i ich rodziców.

Projekt realizowany dzięki wsparciu: