404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Katowicki Spodek i Fundacja ISKIERKA razem w akcji #GoldSeptember!

👉25 września Śląsk i jego mieszkańcy okazali wsparcie dzieciom z chorobą nowotworową z całej Europy. Na złoto zabłysnął kultowy Spodek!

Wraz z początkiem września, szczególnie teraz w mocno zmiennych i dynamicznych warunkach, opinia publiczna pochłonięta jest kwestią rozpoczęcia roku szkolnego. Kolejne doniesienia o zamknięciu szkół wzbudzają emocje, a temat obecny jest we wszystkich mediach. Jednak wrzesień to ważny miesiąc także z innego powodu. To miesiąc świadomości nowotworów u dzieci, których codzienna rzeczywistość tak bardzo różni się od rzeczywistości ich rówieśników. Nasi podopieczni zmagający się z chorobą nowotworową stawiają czoła wyzwaniom jakie niesie proces leczenia, a rytm dnia, tygodnia, miesiąca wyznacza etap choroby. Dla nich przestaje mieć znaczenie nazwa miesiąca i co się z nim wiąże. Codzienność zdominowana jest przez przyjmowane lekarstwa, przeprowadzane operacje, rehabilitację, które mają ogromny wpływ na rozwój fizyczny i psychospołeczny dzieci.

Stąd na całym świecie powołana została do życia inicjatywa mająca na celu wsparcie dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin. Dodatkowo we wrześniu prowadzone są różne działania zmierzające do wzrostu świadomości występowania nowotworów u dzieci, aby kolejne przypadki zachorowań były wykrywane wcześniej, co zwiększa szanse za powodzenie leczenia.

Działania podjął także Parlament Europejski , obierając temat nowotworów jako jeden z priorytetów i powołując z inicjatywny Ewy Kopacz specjalną komisję ds. walki z rakiem (BECA). Ewa Kopacz , będąca jednocześnie Wiceprzewodniczącą Parlamentu Europejskiego, wraz z rodzicami, opiekunami i lekarzami dzieci chorych na nowotwory, zainicjowała akcję #GoldSeptember. Kolor złoty symbolizuje tutaj podziw dla małych pacjentów, którzy na co dzień zmagają się z trudem choroby nowotworowej.

Symboliczne wsparcie popłynęło w świat, gdy budynek Parlamentu Europejskiego na kilka dni zabłysnął na złoto. W Polsce do akcji dołączyły m.in. Pałac Kultury i Nauki w Warszawie oraz najsłynniejszy budynek na Śląsku – katowicki Spodek. Dzięki naszej wieloletniej współpracy ze Spodkiem w piątek, 25-go września, Śląsk i jego mieszkańcy okazali wsparcie dzieciom z chorobą nowotworową z całej Europy, a przede wszystkim z trzech śląskich oddziałów onkologii dziecięcej (Chorzów, Katowice, Zabrze), którymi na co dzień się opiekujemy.

foto: Jeremi Astaszow/arch. Fundacji ISKIERKA

Dziękujemy Panie Ewie Kopacz za zaproszenie do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu! Podziękowania kierujemy także do naszego wieloletniego partnera jakim jest Spodek za dołączenie do akcji i solidarność z naszymi podopiecznymi.