404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Świąteczna niespodzianka w Zabrzu

W środę 9 grudnia o 13.00 Szpitalu nr 1 w Zabrzu działy się magiczne rzeczy. Wraz z Tauron Polska Energia zaprosiliśmy małych pacjentów do udziału w wyjątkowym koncercie świątecznym, przygotowanym przez utalentowanych pracowników Tauron. Odbył się na mobilnej scenie na parkingu szpitalnym pod budynkiem Pediatrii. Podczas spotkania nie mogło zabraknąć super niespodzianki dla małych pacjentów szpitala, ich opiekunów i personelu medycznego, która przygotowali nasi zaprzyjaźnienie wspinacze.

foto: Jeremi Astaszow/arch. Fundacji ISKIERKA

"To wydarzenie wzorowane było na naszej poprzedniej, udanej akcji z "Super Zwierzakami" w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Tym razem, fantastyczni wspinacze z Katowickiego Klubu Wysokogórskiego zapukali do okien małych pacjentów Szpitala nr 1 w Zabrzu. Dodatkową atrakcją był natomiast koncert świąteczny. Dzieci i ich opiekunowie  mogli włączyć się do wspólnego śpiewania, co pozwoliło choć trochę poczuć atmosferę Świąt szczególnie tym, którzy nie będą mogli ich spędzić w domu, wśród bliskich. Tęsknimy do naszych podopiecznych, więc jeśli nie możemy spotkać się z nimi bezpośrednio w szpitalu, postanowiliśmy zorganizować akcję przed budynkiem. W organizacji koncertu bardzo pomógł PARTNER Fundacji - Tauron Polska Energia z czego bardzo się cieszymy. Mamy nadzieję, że wywołało to uśmiech także na twarzach pozostałych, dorosłych pacjentów szpitala. A uśmiech, w tym trudnym czasie, jest nam wszystkim bardzo potrzebny" – tak inicjatywę komentuje Jolanta Czernicka - Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA.

Wspinacze z Katowickiego Klubu Wysokogórskiego przebrani, w kostiumy Super Zwierzaków, na linach przyczepionych do dachu zjeżdżali po fasadzie budynku i przez okna szpitalne  bawili się z najmłodszymi pacjentami.

„- Organizacja pokazów alpinistycznych dla chorych dzieci w SP SK nr 1 im. Prof. S. Szyszko SUM w Katowicach zorganizowana prze Fundację Iskierka, Tauron Polska Energia i Katowicki Klub Wysokogórski stanowi fantastyczną odskocznię od nie zawsze wesołego pobytu dzieci w szpitalu. W dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2 w czasie rygorystycznych obostrzeń dotyczących odwiedzin dzieci w szpitalu bezpieczna  wizyta Super Zwierzaków, odgrywane z wysokości animacje i koncert Mikołajkowy widoczny z okien oddziałów dziecięcych stanowią wspaniałe rozświetlenie pobytu dzieci w szpitalu. To wielka satysfakcja dla organizatorów zobaczyć na twarzach chorych dzieci uśmiech i szczęście w oczach, nie ma wspanialszej nagrody”. – tak inicjatywę komentuje Dyrektor Szpitala dr. n. med. Dariusz Budziński

Wspólne śpiewanie, świąteczna atmosfera, oraz słowa otuchy dla tych, co ten czas będą spędzają daleko od domu i bliskich. To ten kawałek dobra, którym chcieliśmy podzielić się chcemy tego dnia.  Wydarzenie relacjonowaliśmy na naszym FP na Facebooku a TV Polsat wyemitowała transmisję na żywo z akcji. Nagranie amatorskie - ale wstawiamy dla tych co nie mieli okazji zobaczyć:)

"– Ostatnie bardzo trudne miesiące zdumiewają ofiarnością, hojnością i szczodrobliwością ludzi dobrej woli. Pracownicy Grupy TAURON w tym trudnym czasie pandemii chętnie oddają osocze i krew, prowadzą zbiórki dla potrzebujących, włączają się w akcje charytatywne - – mówi Wojciech Ignacok, prezes zarządu TAURON Polska Energia . - Nasi pracownicy zaangażowali się w powstanie szpitala tymczasowego, a teraz wspólnie z Iskierką zadbali, by na dziecięcych buziach choć na chwilę pojawił się uśmiech. Szykujemy już kolejne świąteczne dzieła dobroczynne" – dodaje prezes Ignacok.

arch. TAURON Polska Energia

"Organizacja pokazów alpinistycznych dla chorych dzieci w SP SK nr 1 im. Prof. S. Szyszko SUM w Katowicach zorganizowana przez Tauron, Fundację Iskierka i Katowicki Klub Wysokogórski stanowi fantastyczną odskocznię od nie zawsze wesołego pobytu dzieci w szpitalu. W dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2, w czasie rygorystycznych obostrzeń dotyczących odwiedzin dzieci w szpitalu, bezpieczna  wizyta Super Zwierzaków, odgrywane z wysokości animacje i koncert Mikołajkowy widoczny z okien oddziałów dziecięcych stanowią wspaniałe rozświetlenie pobytu dzieci w szpitalu. To wielka satysfakcja dla organizatorów zobaczyć na twarzach chorych dzieci uśmiech i szczęście w oczach, nie ma wspanialszej nagrody" – mówi  dr n. med. Dariusz Budziński, Dyrektor Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego w Zabrzu.

fot. Latający Kowal/arch. Fundacji ISKIERKA

Dzięki współpracy pomiędzy TAURON a Fundacją ISKIERKA udało się zrealizować wiele prospołecznych przedsięwzięć Jeszcze przed wybuchem pandemii zorganizowano wielki bal karnawałowy dla najmłodszych pacjentów GCZD, wcześniej wspólnie kolędowano na oddziale Onkologii Dziecięcej.  Wiosną tego roku szpitalom z południowej Polski przekazano z kolei 40 tys. maseczek. Współpraca zaowocowała także realizacja remontów dwóch oddziałów Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka.

Bardzo dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację i wsparcie w tej niecodziennej akcji! W szczególności WIELKIE DZIĘKI  dla wspinaczy z Katowickiego Klubu Wysokogórskiego:
Olaf Popczyk, Krzysztof Zarzycki, Artur Wierzgoń, Maciej Janusz, Bartłomiej Janusz, Małgorzata Skomska, Robert Pietrzak, Marcin Szwancyber, Piotr Xięski, Małgorzata Gościniak, Alex Artyukhin, Piotr Głowacki, Kamil Mstowski, Grzegorz Gołowczyk, Jolanta  Głowacka

Dziękujemy także niezawodnemu Piotrowi nawijam.pl Bednarskiemu za perfekcyjne poprowadzenie imprezy, jak zawsze w przebojowym stylu!

Pomimo pandemii oraz nie łatwych warunków pogodowych tego dnia w Zabrzu zaiskrzyło bardzo pozytywną energią:)

Pierwsze relacje medialne:

Gazeta Wyborcza