404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Wyjątkowe czapki z potrzeby serca

📢Z potrzeby serca i ogromnego zaangażowania powstały wyjątkowe czapki. Czapki, które zostały wykonane przy pomocy szydełka, a praca nad każdą z nich była żmudnym zajęciem, bo i cel był wyjątkowy. Te cudowne i piękne czapki trafiły bowiem do naszych podopiecznych, a wykonały je panie przebywające na oddziale kobiecym Aresztu Śledczego w Katowicach. Każda z tych czapek wyjątkowa i niepowtarzalna. Każda z historią w tle, bo jak wiemy proces ich powstawania był pełen wzruszeń i emocji.

Czapki powstały w ramach programu „Resocjalizacja poprzez sztukę i rękodzieło”, który w tym roku nazwany został „Bajkowy Kłębuszek”. W efekcie powstało ponad 80 kolorowych czapek przypominających postacie z bajek, które fundacja sukcesywnie przekazuje podopiecznym oddziałów onkologicznych na Śląsku.

Uczestniczki programu zapytane o to, czym dla nich jest udział w programie i jakie emocje towarzyszyły im tworząc te czapki, mówią niemal jednym głosem:

👉 „Dla mnie było to danie choćby namiastki szczęścia dzieciom, które czekają razem z rodzicami na powrót do domu. Dzięki wychowawczyni, która dała nam taką szansę i zainspirowała nas, że możemy pomóc” – mówi jedna ze skazanych.

👉 „Że możemy sprawić, że te dzieci się uśmiechną, że na chwilkę zapomną o tych swoich ciężkich chwilach. Zwłaszcza, że te czapeczki to są postacie z bajek, które dzieci oglądają i kochają. Uświadomiłam sobie, że pomaganie dzieciom, to też pomaganie rodzicom, bo gdy dzieci są uśmiechnięte,  to też jest szczęście tego rodzica, który patrzy na dziecko”   - dodaje inna skazana.

👉 „To całkowicie oderwało nas od tego, co mamy na zewnątrz, a cieszyłyśmy się tym, że im więcej jest tych czapeczek, tym więcej jest radości i uśmiechu. My sobie wyobrażamy jak te dzieci będą wyglądały w tych czapeczkach, jak się będą cieszyć. Dla nas to też jest taka terapia” – podkreśla kolejna osadzona.

Więcej o akcji i projekcie znajdziecie tutaj 👉 KLIK.

Posłuchajcie też relacji w Radiu Katowice: https://www.radio.katowice.pl/zobacz,52600,Czapki-z-aresztu-Niezwykle-nakrycia-glowy-trafia-do-malych-pacjentow.html

Z całego serca dziękujemy za ten wyjątkowy gest!❤️