Dzisiaj, 15 lutego, w 20. rocznicę ustanowienia Międzynarodowego Dnia Walki z Nowotworami u Dzieci, chcemy podzielić się z Wami bardzo dobrą informacją.

Dwie, bardzo ważne w obszarze onkologii dziecięcej, organizacje: CCI Europe (Childhood Cancer International) oraz SIOP (International Society of Pediatric Oncology) powołały do życia 3- letnią kampanię TREE OF LIFE (DRZEWO ŻYCIA), aby przyspieszyć postęp w ratowaniu młodych pacjentów, zmagających się z nowotworami na całym świecie. Symbol kampanii, czyli wspomniane 'DRZEWO ŻYCIA' pokazuje, że te działania są możliwe, jeśli tylko wszystkie organizacje i podmioty działające na rzecz dzieci z chorobą nowotworową będą mówiły jednym głosem i razem działały 💪

📌Ten wyjątkowy dzień jest też okazją do wyrażenia ogromnego szacunku wszystkim tym dzieciom i młodzieży, którzy zmagają się z chorobą nowotworową, ale także oddania pamięci tym, którzy odeszli. Jest to czas, aby wspólnie zastanowić się jak można poprawić ich sytuację i zwiększyć szanse w walce z chorobą.

📢João de Braganca, prezes CCI, apeluje o ściślejszą współpracę, zwłaszcza w krajach o niskim wskaźniku przeżywalności: „W Międzynarodowym Dniu Walki z Nowotworami u Dzieci mówimy jednym głosem: głosem dzieci, nastolatków i młodych dorosłych chorych na raka i osób, które przeżyły z całego świata. Rzucamy światło na nierówności i prosimy o jeszcze ściślejszą współpracę w krajach, w których wskaźniki przeżywalności są niedopuszczalnie niskie. Razem z SIOP, naszym wieloletnim partnerem, zapraszamy wszystkich do współpracy nad zmianą opieki i poprawą przeżywalności dzieci i młodzieży chorych na raka”.

📢Kathy Pritchard-Jones, prezes SIOP, podkreśla istotną potrzebę większej świadomości i dostępu do leczenia: „Raka można wyleczyć u większości dzieci, gdy diagnoza jest wczesna i dostępne są podstawowe usługi diagnostyczne, terapeutyczne i wspomagające. Większa świadomość ma kluczowe znaczenie w całym procesie leczenia. SIOP z dumą przyłącza się do CCI w rzucaniu światła na potrzeby dzieci i młodzieży chorych na raka oraz osób, które wygrały walkę z chorobą”.

📌A my przypominamy, że od listopada 2019 roku, jako jedna z dwóch organizacji w Polsce, staliśmy się członkiem CCI Europe, czyli europejskiego oddziału Childhood Cancer International (CCI).