W ramach cyklicznych spotkań organizowanych przez portal ONKORODZICE, 10 maja 2021 odbył się  webinar, pt.:

„Białaczki i chłoniaki u dzieci – o diagnozie, leczeniu i zmianach na lepsze”

Gościem Ewy Majewskiej był prof. dr hab. n. med.  Wojciech Młynarski
Kierownik Kliniki Pediatrii, Onkologii i Hematologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Onkologii i Hematologii Dziecięcej, kierownik OncoLab im. WOŚP.

Nowotwory hematologiczne są najczęściej diagnozowanymi nowotworami u dzieci i młodzieży (stanowią ponad 40% wszystkich zachorowań). Zaliczamy do nich białaczki i chłoniaki, które, dzięki najnowszym terapiom, z roku na rok są leczone coraz  skuteczniej. Białaczka zaczyna się w szpiku, gdzie powstają komórki nowotworowe, a chłoniak (podobnie jak białaczka limfoidalna), wywodzi się z niedojrzałych limfocytów, jednak choroba zaczyna się poza szpikiem, najczęściej w węzłach chłonnych. O tym, jak skutecznie z nimi walczyć dowiecie się podczas czwartkowego webinaru.

Padły pytania najczęściej nurtujące rodziców, których dzieci są w trakcie diagnozowania, leczenia lub po zakończonej terapii:

• Dlaczego dzieci chorują na białaczki i chłoniaki i jakie znaczenie ma tutaj genetyka?
  • Ile dzieci w Polsce co roku choruje na białaczki i chłoniaki?
  • Jaka jest skuteczność leczenia nowotworów hematologicznych i czy te statystyki różnią się od osiągnięć światowych?
  • Dlaczego protokoły leczenia – to badania kliniczne i dlaczego są one różne w niektórych krajach?
  • Jakie są metody leczenia nowotworów hematologicznych
  • Polskie badanie kliniczne CALL-POL – co to jest?
  • Co to jest MRD tzw. minimalna choroba resztkowa i do czego służy? Dlaczego próbki szpiku wysyłane są do Łodzi, Zabrza czy Lublina? Co to jest OncoLab?
  • Jakie są najnowsze terapie i czy jest szansa na refundację CAR-T i na stworzenie polskiego  CAR-T?
  • Dlaczego CAR-T nie działa w T-ALL?
  • Na co zwrócić uwagę po skończonym leczeniu nowotworu hematologicznego u dziecka?
  • Kiedy dziecko po zakończonym leczeniu białaczki/chłoniaka można uznać za zdrowe? Kiedy ryzyko wznowy jest najmniejsze?
  • Co powoduje wznowę i czy można się przed nią uchronić?

Dla tych co nie mogli uczestniczyć bezpośrednio, udostępniamy nagranie spotkania:

prof. dr hab. n. med.  Wojciech Młynarski

Prof. dr hab. n. med. Wojciech Młynarski jest kierownikiem Kliniki Pediatrii, Onkologii, Hematologii i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy której działa Centralne Laboratorium Genetyczne w Onkologii Dziecięcej “OncoLab im. WOŚP”. Profesor Młynarski jest liderem projektu CALL-POL, który wprowadzi nowoczesne metody diagnostyczne i terapie w leczeniu ostrej białaczki limfoblastycznej (ALL) oraz członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Onkologii i Hematologii Dziecięcej. Z zawodu jest diabetologiem dziecięcym, pediatrą, hematologiem i endokrynologiem.

Moc pytań w dziecięcej onkologii

Cykl comiesięcznych webinarów pt.: “Moc pytań w dziecięcej onkologii” jest projektem w ramach portalu onkorodzice.pl. To spotkania online rodziców z lekarzami i specjalistami, którzy na co dzień pracują z dziećmi chorymi na nowotwory. Redaktor naczelna portalu Ewa Majewska porusza zarówno tematykę medyczną, jak i różne obszary związane z onkologią: wsparcie psychologiczne, rehabilitacja, dietetyka i różne formy terapeutyczne. Dla tych, którzy nie mogli wziąć bezpośredniego udziału, na portalu są udostępnione nagrania.

👉 1 lipca, w czwartek o godz. 18:00 zapraszamy na webinar poświęcony podróżowaniu z dzieckiem onkologicznym. Naszym gościem będzie dr n. med. Agnieszka Mizia-Malarz, kierownik Oddziału Onkologii, Hematologii i Chemioterapii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka im. św. Jana Pawła II, Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

dodatkowe informacje:

Ewa Majewska, Redaktor Naczelna portalu ONKORODZICE
redakcja@onkorodzice.pl, tel. 606 406 490

kontakt dla mediów:
Aneta Klimek-Jędryka, Dyrektor ds. PR i Rzecznik Prasowy Fundacji ISKIERKA
aneta.k-j@fundacjaiskierka.pl, tel. 691 588 046

Łączymy możliwości i kompetencje, aby dostarczać wiedzę, która pomaga.
👉zachęcamy do odwiedzenia portalu ONKORODZICE