Zakład Radioterapii Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowego Instytutu Badawczego Oddział w Gliwicach zyskał nowe, niezwykle ważne dla naszych podopiecznych, pomieszczenie.

Przy współpracy z Instytutem przeprowadziliśmy adaptację pomieszczenia po dawnym punkcie rejestracji na potrzeby poczekalni pod nazwą „Świat Dziecka” dla dzieci z chorobą nowotworową  przyjeżdżających tu na naświetlania.

Pomieszczenie zostało pomalowane wg. projektu naszej fundacyjnej koleżanki Aleksandry Kalety-Żmudy, przy wsparciu wolontariuszy z firmy ACS Accounting & Corporate Services oraz wyposażone w meble i sprzęty.

Wydzielenie pomieszczenia dla dzieci oraz jego bliskie sąsiedztwo z gabinetami zapewni lepszy komfort oczekiwania, zmniejszy stres małych pacjentów i dodatkowo podniesie bezpieczeństwo w Zakładzie Radioterapii, który jest obecnie największą i najnowocześniejszą tego typu jednostką w Polsce.

Dr hab. n. med. Tomasz Rutkowski, Kierownik Zakładu Radioterapii, Zastępca dyrektora ds. naukowych Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach:Dziękujemy Iskierce za pomoc i inspirację. Dzięki współpracy z Fundacją udało się stworzyć nowe, przestronne i kolorowe zaplecze, w którym nasi najmłodsi pacjenci będą oczekiwać na leczenie promieniami. Mamy nadzieję, że dzięki temu pozostanie w nich „iskierka” dobrych wspomnień, a czas ten spędzą bezpiecznie i miło w otoczeniu najbliższych”.

PARTNER STRATEGICZNY PROJEKTU:

Prezentujemy krótki film pokazujący efekty tej współpracy, z której bardzo się w imieniu dzieci i ich rodziców, cieszymy:)