404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Odnawiamy IV piętro w szpitalu w Katowicach

Dzięki współpracy z dyrekcjami szpitali, pomimo trudności wynikających z pandemii, udało się znaleźć sposób, aby poprawiać warunki hospitalizacji, jak i diagnostyki, w procesie leczenia onkologicznego dzieci. W ciągu ostatnich tygodni ruszyliśmy z dalszym ciągiem prac, tym razem na Oddziale Neurochirurgii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.

Jolanta Czernicka- Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA: „Czas pandemii jest także dla nas czasem pełnym zmian i wyzwań, szukania rozwiązań, aby działania które były zaplanowane mogły być zrealizowane. Takim projektem jest „Kolorowo bardziej zdrowo”, czyli remonty, doposażenie i dostosowanie dziecięcych oddziałów szpitalnych do bieżących potrzeb. To co nam się udało jest efektem ogromnego zaangażowania i otwartości wielu ludzi: zespołu Fundacji ISKIERKA, dyrekcji szpitali, personelu medycznego i technicznego, naszego Partnera – firmy TAURON Polska Energia oraz firm, które nas wsparły na różnych etapach. Tu najważniejsi są podopieczni fundacji, ich rodziny całe środowisko, które podejmuje codzienny trud, aby było skuteczniej, łatwiej, mniej bolało i aby powrót do zdrowia dzieci z chorobą nowotworową był w jak najbardziej przyjaznych warunkach. Bardzo Wam za to dziękujemy"!

Marian Kreis, Dyrektor GCZD w Katowicach: „Fundacja ISKIERKA i jej partnerzy od wielu lat znacząco wspierają nasz szpital i leczących się tu pacjentów. Remont Oddziału Onkologii, Hematologii i Chemioterapii oraz Oddziału Neurochirurgii to kolejna ważna i potrzebna pomoc dla GCZD. Tym bardziej cenna, że tak szerokie prace remontowe udało się przeprowadzić w trudnym czasie pandemii. Wielkie słowa podziękowania i uznania dla wszystkich, którzy się do tego przyczynili”.

Paweł Strączyński, prezes zarządu TAURON Polska Energia: "Pandemia przypomniała o wartości wspólnoty, wielu z nas doświadczyło w ostatnich kilkunastu miesiącach wsparcia obcych osób. TAURON od lat uważa, że budowanie, wzmacnianie i rozwijanie wspólnot lokalnych to fundamenty odpowiedzialnego biznesu. Wspieramy Iskierkę materialne, a także zachęcamy naszych pracowników do wolontariatu. Wyniki naszych prac można dostrzec w Katowicach i Gliwicach, i nie jest to nasze ostatnie słowo."

ETAPY PRAC NA NEUROCHIRURGII DZIECIĘCEJ w Katowicach

Tymczasem na drugim skrzydle IV piętra Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka dużo się dzieje. Dotychczas:

• zmodernizowano salę dla pacjentów z pełnym węzłem sanitarnym,
  • wyremontowano łazienkę dla pacjentów,
  • zorganizowano apteczkę dla Oddziału Neurochirurgii w miejscu dawnego korytarza,
  • udało się również zmodernizować pomieszczenie socjalne dla pielęgniarek Oddziału Neurochirurgii,
  • wyremontowano łazienkę przystosowaną dla niepełnosprawnych,
  • doposażono gabinety lekarskie.

Docelowo zaaranżowana zostanie również nowa kuchnia dla rodziców i pomieszczenie socjalne.

Prof. dr. hab. n. med. Marek Mandera, Kierownik Oddziału Neurochirurgii Dziecięcej:

„Efekty prac i zmiany na oddziale są spektakularne. Odremontowana sala chorych bardziej przypomina pokój w domu niż w szpitalu, na całym oddziale jest ładniej, bardziej kolorowo. Wszystko to poprawia jakość pobytu w szpitalu i pomaga w skutecznym leczeniu”.

Malowanie pomieszczeń na Neurochirurgii wg. nowego projektu graficznego odbywało się przy pomocy wolontariuszy - pracowników Toyota - Czajka i pod nadzorem autorki projektu Aleksandry Kalety - Żmudy.

Ostatni raz oddział był odnawiany również dzięki wsparciu Fundacji ISKIERKA w 2012 roku.
ETAPY PRAC NA ONKOLOGII DZIECIĘCEJ w Katowicach

Dotychczas udało się zrealizować:

• zaadaptowanie nowej, większej i bardziej funkcjonalnej kuchni dla rodziców w dawnym pokój psychologa,
  • utworzenie nowego gabinetu USG w dawniej kuchni dla rodziców,
  • pokój rehabilitacji w dawnym gabinecie USG,
  • świetlica - powiększenie przestrzeni (dotychczas jedną część zajmowała sala rehabilitacyjna),
  • reorganizacja nowego pomieszczenia na sprzęt medyczny oraz magazyn łóżek i pościeli,
  • nowy pokój psychologa i aneks pielęgniarski – w miejscu dawniej pracowni przygotowywania cytostatyków i pomieszczenia na sprzęt medyczny,
  • doposażono nową salę pobytu dziennego z łazienkę przystosowaną dla niepełnosprawnych,
  • poszerzono apteczkę oddziałową,
  • zmodernizowano punkt wydawania wypisów i rozmów z rodzicami.

Sale pacjentów oraz korytarze na Oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii będą malowane wg. nowego projektu graficznego fundacji po wymianie drzwi oraz położeniu wykładzin w najbliższych miesiącach, w zależności od możliwości wynikających z ograniczeń covidowych. Odmalowane zostaną również  gabinety lekarskie i pozostałe pomieszczenia. Oddział był odnawiany ostatni raz przez fundację w 2014 roku.

Dr n. med. Agnieszka Mizia-Malarz, Kierownik Oddziału Onkologii, Hematologii i Chemioterapii: „Dzięki remontowi nasi pacjenci mogą korzystać z nowej sali rehabilitacyjnej i większej świetlicy, a ich opiekunowie z przestronnej kuchni. Pobyt na oddziale będzie teraz wygodniejszy. To ważne, bo dzieci onkologiczne spędzają w szpitalu często wiele tygodni. Większy komfort hospitalizacji pozwala łatwiej znieść ten czas i niewątpliwie ma znaczenie dla efektywności terapii”.

W środę 28 lipca 2021 roku odbyło się spotkanie z mediami, prezentujące przebieg prac. Niestety ze względu na procedury bezpieczeństwa szpitala związane covid-19 nie było możliwości organizacji takiej prezentacji wcześniej. Przybyłym dziennikarzom został pokazany materiał zdjęciowy oraz filmowy oraz umożliwione spotkanie z Dyrekcją szpitala i Kierownikami Oddziałów.  Wręczyliśmy również podziękowania wszystkim, którzy pomagają w tym projekcie.

Partner Strategiczny Projektu:

Wsparcie prac malarskich przez wolontariuszy:

Farby dostarcza: