Są takie historie, które pomimo trudnego początku niosą nadzieję i czynią wiele dobrego. Historie, w których pomoc drugiemu człowiekowi wybija się na pierwszy plan. Taką historię chcemy Wam właśnie przedstawić. Poznajcie Karolinę Kornagę i jej akcję Składakiem przez Polskę.

Karolina w sierpniu przemierzy 📌 trasę z Sianek do Jastrzębiej Góry, w trakcie której chce zebrać pieniądze na rzecz małych pacjentów Oddziału Neurochirurgii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Smaczku dodaje fakt, że trasę tę pokona składakiem. 🚴

W całym przedsięwzięciu jest także coś głębszego, coś co nas niezwykle poruszyło – Karolina sama przeszła operację mózgu i  podobnie jak nasi podopieczni zna strach, ból oraz bezsilność, którym nie sposób zaradzić.

Środki jakie zostaną zebrane w trakcie trwania akcji zostaną przeznaczone na wsparcie remontu wspomnianego oddziału, a lista potrzeb jest długa i bardzo namacalna:

• rzeczy niezbędne do wyposażenia świetlicy oddziałowej (kanapa, regał, stolik, zestawy dla maluchów, pomoce rehabilitacyjno-sensoryczne),
  • wyposażenie w meble i sprzęt AGD kuchni dla rodziców naszych podopiecznych,
  • 12 szt. wentylatorów,
  • przewijaki do kąpieli,
  • przewijaki z komodą.

📌Celem Karoliny jest zebranie 11 tysięcy złotych! To co uda się zebrać ponad tę kwotę zostanie przekazane na wsparcie rehabilitacji dzieci po zabiegach neurochirurgicznych, bądź takich które potrzebują rehabilitacji w następstwie przebytej choroby.

*Na Oddziale Neurochirurgii GCZD w Katowicach rocznie wykonuje się około 350 operacji. Oprócz wybitnego zespołu lekarzy i zaawansowanego technologicznie sprzętu jest coś co także ma wpływ na samopoczucie naszych podopiecznych i ich rekonwalescencję – to przestrzeń w jakiej przebywają. Zarówno w czasie kiedy potrzebny jest odpoczynek i spokój, jak i wtedy, gdy sala czy szpitalna świetlica stają się miejscem do nauki i zabawy. W takich okolicznościach ważna jest nie tylko estetyka, ale i funkcjonalność rozwiązań dostosowanych do specyfiki i potrzeb oddziałów, zarówno z perspektywy personelu medycznego, jak i opiekunów, a przede wszystkim samych dzieci.

I tutaj Karolina wraz z całym zespołem Charytatywnej Grupy z Jaworzna, postanowili dołożyć swoją cegiełkę, by taką przyjazną przestrzeń dla oka i duszy stworzyć.

Jeśli chcecie dołożyć własną cegiełkę, by cel ten zrealizować i dodać Karolinie skrzydeł na wyjeździe, możecie to zrobić klikając tutaj 👉 Składakiem Przez Polskę – zbiórka na Siepomaga.pl

👉Lub wpłacając środki na nasze konto z dopiskiem” Składakiem przez Polskę”:

ul. Adama Pługa 1/2, 02-047 Warszawa,
ING Bank Śląski

Zapraszamy Was gorąco do śledzenia przygotowań do akcji, jak i relacji z wydarzenia na Facebook’u 👉 Składakiem przez Polskę.