Są takie historie, które pomimo trudnego początku niosą nadzieję i czynią wiele dobrego. Historie, w których pomoc drugiemu człowiekowi wybija się na pierwszy plan. Taką historię chcemy Wam właśnie przedstawić. Poznajcie Karolinę Kornagę i jej akcję Składakiem przez Polskę.

Od 14 d0 22 sierpnia Karolina przemierzyła 📌 trasę z Sianek do Jastrzębiej Góry, w trakcie której postanowiła zebrać pieniądze na rzecz małych pacjentów Oddziału Neurochirurgii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Smaczku dodaje fakt, że trasę tę pokonała „składakiem” marki Zenit. 🚴 I choć wyprawa rowerowa już się zakończyła to zbiórka trwa do końca września!

W całym przedsięwzięciu jest coś co nas niezwykle poruszyło – Karolina sama była pacjentką tego oddziału, przeszła operację mózgu i  podobnie jak nasi podopieczni zna strach, ból oraz bezsilność, którym nie sposób zaradzić.

Środki jakie zostaną zebrane w trakcie trwania akcji zostaną przeznaczone na wsparcie remontu wspomnianego oddziału, a lista potrzeb jest długa i bardzo namacalna:

• rzeczy niezbędne do wyposażenia świetlicy oddziałowej (kanapa, regał, stolik, zestawy dla maluchów, pomoce rehabilitacyjno-sensoryczne),
  • wyposażenie w meble i sprzęt AGD kuchni dla rodziców naszych podopiecznych,
  • 12 szt. wentylatorów,
  • przewijaki do kąpieli,
  • przewijaki z komodą.

📌Celem Karoliny było zebranie 11 tysięcy złotych, jednak już teraz jest to kwota przewyższająca 20 tysięcy! To co uda się zebrać ponad tę kwotę zostanie przekazane na wsparcie rehabilitacji dzieci po zabiegach neurochirurgicznych, bądź takich które potrzebują rehabilitacji w następstwie przebytej choroby.

*Na Oddziale Neurochirurgii GCZD w Katowicach rocznie wykonuje się około 350 operacji. Oprócz wybitnego zespołu lekarzy i zaawansowanego technologicznie sprzętu jest coś co także ma wpływ na samopoczucie naszych podopiecznych i ich rekonwalescencję – to przestrzeń w jakiej przebywają. Zarówno w czasie kiedy potrzebny jest odpoczynek i spokój, jak i wtedy, gdy sala czy szpitalna świetlica stają się miejscem do nauki i zabawy. W takich okolicznościach ważna jest nie tylko estetyka, ale i funkcjonalność rozwiązań dostosowanych do specyfiki i potrzeb oddziałów, zarówno z perspektywy personelu medycznego, jak i opiekunów, a przede wszystkim samych dzieci.

I tutaj Karolina wraz z całym zespołem Charytatywnej Grupy z Jaworzna, postanowili dołożyć swoją cegiełkę, by taką przyjazną przestrzeń dla oka i duszy stworzyć.

Jeśli chcecie dołożyć własną cegiełkę, by cel ten zrealizować i dodać Karolinie skrzydeł na wyjeździe, możecie to zrobić klikając tutaj 👉 Składakiem Przez Polskę – zbiórka na Siepomaga.pl

👉Lub wpłacając środki na nasze konto z dopiskiem” Składakiem przez Polskę”:

ul. Adama Pługa 1/2, 02-047 Warszawa,
ING Bank Śląski

Zbiórka trwa do końca września 2021 r.

Zapraszamy Was gorąco do śledzenia przygotowań do akcji, jak i relacji z wydarzenia na Facebook’u 👉 Składakiem przez Polskę.

Relacje medialne z akcji:
👉Gazeta Wyborcza
👉 Jaworznopl