Za nami już szósty webinar z cyklu „Moc pytań w dziecięcej onkologii” na portalu ONKORODZICE.PL  Tym razem na spotkaniu, które odbyło się 9 września, poruszyliśmy bardzo ważny wątek związany z „Rolą psychoonkologa w procesie leczenia”.

Gościem Ewy Majewskiej, redaktor naczelnej #ONKORODZICE, była Prof. Marzena Samardakiewicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Psychoonkologicznego, Psycholog w Klinice Hematologii, Onkologii i Transplantologii Dziecięcej UM w Lublinie, Kierownik Katedry i Zakładu Psychologii UM w Lublinie.

Na spotkaniu omówione zostały różne aspekty radzenia sobie z chorobą dziecka. Choć obszar jest bardzo wyjątkowy i każda sytuacja jest indywidualna to staraliśmy się znaleźć odpowiedzi na często pojawiające się pytania onkorodziców, m.in.:

• Psychoonkolog – kto to jest i jaka jest jego rola?
  • Jak poradzić sobie z informacją o zdiagnozowanej chorobie nowotworowej naszego dziecka?
  • Jak rozmawiać o chorobie z dzieckiem, rodzeństwem, rodziną i najbliższymi?
  • Jak przebiega adaptacja dzieci i młodzieży do choroby nowotworowej i jak rodzic może ten proces wspierać? Kiedy warto zwrócić się o pomoc do psychoonkologa?
  • Onkodziecko i szkoła – jak pomóc utrzymać kontakt z rówieśnikami i nauczycielem oraz przygotować dziecko na trudne pytania kolegów i koleżanek
  • Gdzie rodzić może uzyskać pomoc, jeśli na oddziale brakuje wsparcia psychoonkologa lub jest ono niewystarczające?
 Jakie książki i publikacje mogą być pomocne?
  • Psychologiczne aspekty bólu – co to znaczy? Jakie działania mogą łagodzić ból fizyczny i psychiczny u dziecka?
  • Po skończonym leczeniu – jak mądrze wspierać dziecko w powrocie do pełni zdrowia oraz życia społecznego?

Podczas rozmowy, jak zawsze, rodzice zadawali pytania skierowane do naszego gościa – odpowiedzi na te kwestie znajdziecie w materiale video. Serdecznie zapraszamy do obejrzenia!

Z kolei w październiku zapraszamy na webinar z udziałem Pana prof. dr hab. med. Jana Styczyńskiego, konsultanta krajowego w dziedzinie onkologii i hematologii dziecięcej, kierownika Oddziału Transplantacji Szpiku Kostnego w Klinice Pediatrii Hematologii i Onkologii w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im dr Antoniego Jurasza w Bydgoszczy.

Data: 7 października (czwartek) o godz. 18:00.

Tematyka: Rola konsultanta krajowego oraz zapobieganie infekcjom u dzieci podczas leczenia onkologicznego.

Łączymy możliwości i kompetencje, aby dostarczać wiedzę, która pomaga. 👉Zachęcamy do odwiedzenia portalu ONKORODZICE.