404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

ONKORODZICE: webinar z Prof. Maryną Krawczuk-Rybak

Po zakończeniu leczenia przeciwnowotworowego, z uwagi na możliwe późne skutki uboczne leczenia, pacjenci powinni pozostawać pod stałą opieką lekarzy. Wyleczenie z nowotworu to wielki sukces, jednak warto wiedzieć jak należy zadbać o przyszłe zdrowie dziecka, aby mogło realizować swoje pasje i żyć pełnią życia!
Na spotkaniu z Panią Profesor Maryną Krawczuk-Rybak rozmawialiśmy jak wygląda obserwacja po zakończonym leczeniu, od czego zależy jej przebieg i plan na kolejne lata. Omówiliśmy także temat odległych następstwach leczenia przeciwnowotworowego, jakie dają objawy, jak reagować oraz jak im zapobiegać.

Przewodnicząca Polskiej Pediatrycznej Grupy Odległych Następstw Leczenia Przeciwnowotworowego PTOHD Kierownik Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej UM w Białymstoku. Autorka wielu publikacji, m.in. opisujących modele opieki po zakończonym leczeniu choroby nowotworowej, czynniki wpływające na stan zdrowia pacjenta po przebytym leczeniu przeciwnowotworowym oraz wytyczne dotyczące przejścia pediatrycznych pacjentów onkologicznych pod opiekę medyczną dla osób dorosłych.

Zachęcamy do obejrzenia nagrania:

Moc pytań w dziecięcej onkologii
Cykl comiesięcznych webinarów pt.: “Moc pytań w dziecięcej onkologii” jest projektem w ramach portalu onkorodzice.pl. To spotkania online rodziców z lekarzami i specjalistami, którzy na co dzień pracują z dziećmi chorymi na nowotwory. Redaktor naczelna portalu Ewa Majewska porusza zarówno tematykę medyczną, jak i różne obszary związane z onkologią: wsparcie psychologiczne, rehabilitacja, dietetyka i różne formy terapeutyczne. Dla tych, którzy nie mogli wziąć bezpośredniego udziału, na portalu są udostępnione nagrania.