404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Wyróżnienie w Konkursie Książka Roku PS IBBY!

Z radością dzielimy się dobrymi wiadomościami: nasza książka "O, Choroba" otrzymała Nominacje i WYRÓŻNIENIE dla autora ilustracji Maxa Skorwidera w konkursie Nagrody Polskiej Sekcji IBBY – „Książka Roku” 2021!!!

W uzasadnieniu jury czytamy:

"– za znakomity dialog edukacyjnej zawartości książki i bezpretensjonalnego, groteskowego rysunku komiksowego

O, choroba, co za książka! Duet Janiszewski/Skorwider wyraziście i pozytywnie zaznaczył się już na polskim rynku wydawniczym, a tu kolejna znakomita propozycja. Ze względu na bardzo trudny temat – choroby nowotworowej dotykającej nastolatkę – tym bardziej podziwiać należy, z jakim koncepcyjnym pazurem mamy tu do czynienia. Album komiksowy jest gruby (ponad 150 stron), wszak dużo w nim do pokazania, opowiedzenia i wyjaśnienia. Świetne wstawki popularnonaukowe przywodzą na myśl atrakcyjne kreskówki o zawiłościach ludzkiego organizmu i mechanizmach powstawania chorób. Świat przedstawiony jest realistyczny i w przeważającej mierze czarno-biały, charakterni bohaterowie (z Madame Chorobą na czele) mają natomiast wyraźny rys karykaturalny, są bardzo kolorowi, bo przecież najważniejsi, niosą w sobie energię, choć jest im coraz trudniej. Dynamizm kolejnych rozkładówek wynika z naprzemiennego układu sekwencji rysunków w ramkach i całostronicowych, a nawet całorozkładówkowych ilustracji. Komizm przeplata się z tonacją serio, brawurowe sceny o dość surrealistycznym zabarwieniu z prozaicznymi migawkami z sal szpitalnych, śmiech z płaczem, a nadzieja ze zwątpieniem. Nie ma tematów tabu. Wszystko precyzyjnie spisane i narysowane w adekwatnym tempie. Wielce udany słowno-graficzny rollercoaster. " - Anita Wincencjusz-Patyna

IBBY  ( International Board on Books for Young People ) – jest międzynarodową organizacją non-profit, zajmującą się promocją literatury dziecięcej i młodzieżowej. Została założona w Zurychu w 1953. Obecnie składa się z 70 sekcji działających w różnych państwach na świecie. Polska sekcja istnieje od 1973 roku.

IBBY zobowiązała się do przestrzegania Konwencji o Prawach Dziecka (ratyfikowana przez ONZ  w 1990 r.), która m.in. przyznaje dzieciom prawo do kształcenia i dostępu do informacji. Dzięki staraniom IBBY uchwała ta zawiera też apel do wszystkich narodów, aby wspierać produkcję i dystrybucję książek dla dzieci. U podstaw IBBY jest bowiem wiara, że książki mogą budować porozumienie między ludźmi i wzmacniać pokój.

Celem konkursu, zgodnie ze statutem międzynarodowego stowarzyszenia IBBY, jest promocja wartościowej literacko i artystycznie książki dla dzieci. Konkurs realizowany jest co roku, począwszy od 1988.

>>>więcej o KONKURSKIE

Ogromnie się cieszymy,  a tych co jeszcze jej nie znają, zachęcamy do zakupu!

>>Więcej o KSIĄŻCE "O, CHOROBA"