Zapraszamy na koncert „Marzyciele” Kwintetu Śląskich Kameralistów, Anny Ogińskiej i Oskara Gomółki na rzecz dzieci z Ukrainy chorych na nowotwory będących pod opieką Fundacji ISKIERKA.
Podczas wydarzenia przeprowadzona zostanie zbiórka celem wsparcia małych pacjentów chorych onkologicznie leczących się na śląskich oddziałach szpitalnych.
Podczas koncertu usłyszymy utwory do znanych i lubianych wierzy Jana Brzechwy i Juliana Tuwima. Każda piosenka zaaranżowana jest w innej konwencji muzycznej – od rock’n’rolla i bossa-novy po arię operową i oberek. Na koncert składa się czternaście utworów z płyty „Marzyciele” do takich znanych wierszy jak: Leń, Lokomotywa, Okulary czy Dyzio Marzyciel.
Każdej piosence towarzyszy odrębna ilustracja. To akwarele namalowane przez Grzegorza Chudego, które będą wyświetlane na ekranie. Koncert poprowadzi Dariusz Zboch, pierwszy skrzypek, kompozytor i aranżer, który kompetentnie i z poczuciem humoru opowie coś ciekawego o każdym utworze.
Kwintet Śląskich Kameralistów tworzą muzycy grający na co dzień w Śląskiej Orkiestrze Kameralnej Filharmonii Śląskiej. Kwintet istnieje od ponad dwudziestu lat i koncertuje intensywnie w Polsce, Niemczech, Austrii i Hiszpanii. Wykonuje zarówno muzykę klasyczną jak i własne aranżacje muzyki z gatunku rock i pop oraz muzyki etnicznej. Zespół ma w swoim koncie cztery płyty. Więcej o zespole, muzykach, ich płytach – na oficjalnej stronie: https://marzyciele.com/
Anna Ogińska – związana z Akademią Muzyczną im. Karola Szymanowskiego w Katowicach. Jest laureatką wielu międzynarodowych konkursów wokalnych. Z powodzeniem wykonuje muzykę operową, operetkową i kameralną. W 2011 roku debiutowała na deskach Opery Śląskiej partią Lucy w komicznej operze The Telephone or L’amour a trois Gian Carla Menottiego. Współpracowała z wieloma polskimi orkiestrami, m.in. Filharmonii: Pomorskiej, Świętokrzyskiej, Gorzowskiej, Krakowskiej, Zabrzańskiej czy Śląskiej oraz ze Śląską Orkiestrą Kameralną.
Oskar Gomółka – wokalista, 14-latek, zwycięzca wielu ogólnopolskich festiwali dziecięcych, solista w prapremierze opery Zygmunta Krauzego Yemaya – Królowa Mórz w Operze Wrocławskiej, solista w Widmach Stanisława Moniuszki w Teatrze Wielkim w Poznaniu, chórzysta Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Jest uczniem Szkoły Muzycznej II stopnia we Wrocławiu, w klasie fortepianu.
Bilety do nabycia na STRONIE KINOTEATRU RIALTO