Ochrona przed infekcjami u dzieci chorych onkologicznie, zarówno w trakcie leczenia jak i po jego zakończeniu, jest bardzo ważnym elementem składającym się sukces terapii i umożliwienie powrotu do zdrowia. Szczepienia ochronne są najskuteczniejszym sposobem zapobiegania chorobom zakaźnym, przeciwko którym istnieją skuteczne szczepionki. Kalendarz szczepień po leczeniu onkologicznym powinien być indywidualnie dopasowany do każdego dziecka, z uwzględnieniem rodzaju nowotworu i zastosowanego leczenia, czasu jaki minął od zakończenia terapii, a także oceny aktualnego stanu zdrowia. Ten temat przybliżyliśmy na ostatnim webinarze.

Podczas spotkania z Prof. Sylwią Kołtan (Konsultant krajowy w dziedzinie immunologii klinicznej, specjalista pediatrii i immunologii klinicznej w Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Collegium Medicum UMK, Szpital Uniwersytecki w Bydgoszczy) poruszyliśmy tematy, o które często pytają rodzice dzieci chorych onkologicznie, które powinny mieć przeprowadzone szczepienia ochronne:
👉 Jakie są rodzaje szczepionek – czym się różnią?
👉 Czy szczepienia (np. przeciwko ospie wietrznej) może spowodować rozwój choroby nowotworowej?
👉 Czy istnieją ogólnopolskie lub międzynarodowe wytyczne w zakresie szczepień dzieci w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu?
👉 Czy u dzieci po HSCT zalecenia odnośnie szczepień różnią się od zaleceń dla dzieci po. przebytej chorobie nowotworowej?
👉 Co to znaczy rekonstrukcja immunologiczna i w jakim kontekście jest ona powiązana ze szczepieniami?
👉 Czy rodzice, aby chronić dzieci też powinni szczepić się przeciwko jakimś chorobom?
👉 Jak wyglądają obecne zalecenia szczepień anty-COVID 19 dla dzieci chorych onkologicznie oraz ich rodzin?
👉 Odczyny poszczepienne – jak mogą wyglądać, jak reagować, gdzie je zgłaszać?