404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Rzeszów – bezpłatne badania USG jamy brzusznej

Fundacja ISKIERKA na rzecz dzieci z chorobą nowotworową oraz Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie przeprowadziły charytatywną akcję przesiewowych badań USG jamy brzusznej dla dzieci.

Była to już dziewiąta edycja akcji „Profilaktyka jest OK!” – projektu, który od lat prowadzi Fundacja ISKIERKA we współpracy z licznymi partnerami. Celem tej inicjatywy jest promocja działań edukacyjnych skierowanych do rodziców i opiekunów dzieci, by zachęcać ich do regularnych badań profilaktycznych, które są szansą na wykrycie nieprawidłowości na wczesnym etapie.

Badania zostały przeprowadzone w dniach 21-22 października przez zespół lekarzy radiologów z Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie. Łącznie przebadanych zostało 260 dzieci.

foto:arch. Fundacji ISKIERKA

„Badanie USG jest bardzo rozpowszechnionym badaniem obrazowym, niejednokrotnie wykorzystywanym jako pierwsze w diagnostyce onkologicznej. Należy do badań bezpiecznych, bezbolesnych i nieinwazyjnych, zalecanych zwłaszcza w populacji dziecięcej. Pozwala zobrazować wiele narządów oraz wykryć nieprawidłowości. Dostarcza istotnych klinicznie informacji bez negatywnego oddziaływania promieniowania jonizującego jak tomografia czy RTG. Jest to podstawowe badanie obrazowe zalecane jako rutynowe badanie profilaktyczne” Lek. Iwona Kucharska-Miąsik, Specjalista Radiologii i Diagnostyki Obrazowej, Koordynator Pracowni USG Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie.

W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować wszystkim, dzięki którym udało się zrealizować akcję „Profilaktyka jest OK! Rzeszów 2022” i tym samym przebadać dzieci:

• dr Iwonie Kucharskiej – Miąsik – koordynator Centralnej Pracowni Ultrasonografii – za wsparcie podczas przygotowań oraz organizacji akcji,
  • lekarzom radiologom i pracownikom Centralnej Pracowni Ultrasonografii za zaangażowanie oraz udział w akcji,
  • firmie Intimex – partnerowi akcji – za niezawodność oraz użyczenie specjalistycznego sprzętu do badań dla dzieci ( konkretnie głowic dostosowanych do badania najmłodszych ),
  • firmie Ambigram za przygotowanie wyjątkowych naklejek, które rozdawaliśmy małym pacjentom podczas badań,
  • wolontariuszom, którzy niezawodnie wsparli akcję i służyli pomocą podczas jej przebiegu,
  • uczniom ze Szkoły Podstawowej nr 24 im. Rudolfa Aurigi oraz Szkoły Podstawowej nr 6 w Rzeszowie za przygotowanie wyjątkowych i spersonalizowanych medali „dzielny pacjent”, które umiliły dzieciom czas i wywołały wiele uśmiechu na twarzach małych pacjentów.

Akcja ta domknęła szereg działań, które skupiły się wokół rzeszowskiego szpitala. Pod koniec 2020 r. nastąpiło przekazanie nowoczesnego aparatu USG w Zakładzie Radiologii i Diagnostyki Obrazowej, którego zakup został sfinansowany dzięki środkom pochodzącym z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego oraz działaniom Fundacji ISKIERKA. Kolejnym krokiem było odnowienie pracowni USG w ramach projektu wolontariatu pracowniczego z firmą Mitsubishi Electric FA Poland, aby przestrzeń ta stała się bardziej przyjazna małym pacjentom.