404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Segregator Onkorodzica w Zielonej Górze

Segregator Onkorodzica został dostarczony do opiekunów dzieci leczonych w Klinicznym Oddziale Onkologii i Hematologii Dziecięcej Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze.

To innowacyjne narzędzie dla rodziców po diagnozie choroby nowotworowej u dziecka dostępne jest dla rodziców dzieci leczonych w tamtejszym Centrum Zdrowia Dziecka i Matki.

Jest to dziś jedyny taki oddział w woj. lubuskim. Pierwszych pacjentów zaczął przyjmować na początku 2023 r. Dysponuje 12 miejscami stacjonarnymi w 11 salach wyposażonych w łazienki, a także pompy infuzyjne i aparaturę do monitorowania. Na oddziale zabezpieczono bardzo dobre warunki dla opiekunów, którzy mogą całodobowo przebywać z małymi pacjentami.

Dodatkowo funkcjonuje także 4-łóżkowy Oddział Terapii Dziennej oraz Poradnia Onkologii i Hematologii Dziecięcej.

Oddziałem od samego początku kieruje dr hab. n. med. Ewa Gorczyńska. Wcześniej Pani profesor zakładała dziecięcy oddziału transplantacji szpiku i terapii genowej Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. Była konsultantem wojewódzkim w zakresie onkologii i hematologii dziecięcej w województwie lubuskim. Współtworzyła również fundację "Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową", w której działa do dziś.

O jej niezwykłej misji tworzenia i prowadzenia zielonogórskiego oddziału, wypełnianiu „białej plamy”dziecięcej onkologii i hematologi na mapie Polski, o sukcesach i potrzebach tejże, ale i o niezwyczajnych relacjach z pacjentami opowiada w rozmowie z Adrianem Urbankiem z naszego portalu onkorodzice.pl

Polecamy pełen artykuł>>>https://www.onkorodzice.pl/oddzial-z-misja/

Kilkaset Segregatorów Onkorodzica trafiło do tej pory na oddziały onkologii i hematologii dziecięcej w Katowicach, Zabrzu, Rzeszowie, Krakowie, Łodzi, Bydgoszczy, Gdańsku i Wrocławiu.

Kliniczny Oddział Onkologii i Hematologii Dziecięcej, który znajduje się w nowoczesnym budynku Centrum Zdrowia Matki i Dziecka z Zielonej Górze, to 9 miejsce na onkologicznej mapie Polski, gdzie trafił Segregator.

Dziękujemy za zaproszenie Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze, w szczególności dr hab. n. med. Ewie Gorczyńskiej, prof. UZ, lekarzowi naczelnemu panu Emilowi Korczakowi, pani Sylwii Malcher-Nowak, a także kierownikowi Biura Zarządu za serdeczne i profesjonalne przygotowanie naszej wizyty.

iskierka_segregator_onkorodzica_2024_belka_logotypy_korekta_logo_ec_wytwarzanie.jpg