Martyna Dziewior z Rybnika

Martyna Dziewior ma 9 lat i mieszka w Rybniku. Dziewczynka ma niezmierzone pokłady energii i wszechstronne zainteresowania. Uwielbia aktywnie spędzać czas. Dwa razy w tygodniu uczęszcza na zajęcia taneczne gdzie może się rozwijać i wyszaleć w towarzystwie rówieśników. Odskocznią od tańca są zajęcia na basenie. Taka osobowość nie potrafi się nudzić co widać na każdym kroku. Żeby zakleić dziury nudy bierze także udział z warsztatach artystycznych. W jej pracach widać niesamowitą staranność i ogromną cierpliwość, która w dzisiejszych czasach nie jest często spotykaną cechą wśród dzieci. Martynka swoje pasje i styl życia zawdzięcza starszej siostrze Patrycji od której w dużej mierze czerpie przykład.

Problemy ze zdrowiem pojawiły się w lutym 2017 roku. Dziewczynka zaczęła skarżyć się na ból ud, który nasilał się z tygodnia na tydzień ostatecznie doprowadzając do upośledzenia chodu i co za tym idzie całkowitego wyłączenia ze wszystkich dodatkowych zajęć. Martynka trafiła do szpitala w Zabrzu na oddział hematologii i onkologii gdzie po wnikliwych badaniach lekarze zdiagnozowali u niej-białaczkę limfoblastyczną. Powrót do zdrowia to długotrwały proces, Martynka powoli odzyskuje sprawność ale przed nią jeszcze długa droga do całkowitego powrotu do zdrowia. Na czas leczenia dziewczynka i jej mama musiały dosłownie przeprowadzić się do szpitala. Dla starszej córki to zdecydowany krok w dorosłość i przejęcie obowiązków domowych mamy. Tata Martynki ma na barkach utrzymanie i zapewnienie bytu rodzinie ponieważ mama musiała zrezygnować z pracy żeby towarzyszyć córce na oddziale i wspierać ją w tych ciężkich chwilach. Dla samej dziewczynki to również ciężkie przeżycie. Choroba to zmiany w wyglądzie z którymi trudno się oswoić. Ograniczenie kontaktu z rówieśnikami. Zrezygnowanie z rzeczy i zajęć które kocha, a które napędzały do działania i ładowały jej akumulatory.

Obecnie Martynka jest poddawana leczeniu. Dalszy etap to rehabilitacja i nieustanna wiara w to, że wszystko wróci na właściwe tory. Apelujemy zatem do wszystkich Państwa o wsparcie finansowe wydatków towarzyszących leczeniu, wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Martynki. Za wszelka pomoc i darowizny, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Martyna DZIEWIOR”