Patryk Zieliński z Ćwiklic

Patryk Zieliński to dziesięciolatek pochodzący z Wysocka Wielkiego, obecnie mieszka w Ćwiklicach w województwie śląskim. Niepokojące sygnały dotyczące zdrowia chłopca zaczęły pojawiać się w czerwcu 2017 roku. Mama chciała podnieść Patryka podczas koncertu tak by lepiej widział występ, złapała go pod pachy, niestety wywołało to silny ból w lewym ramieniu. Stosowane maści przeciwbólowe dawały efekty do momentu nieszczęśliwego wypadku, kiedy to chłopak potknął się na podwórku. Ze względu na nieustający ból rodzice zasięgnęli konsultacji pediatrycznej i ortopedycznej. Patryk został skierowany i przyjęty do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach gdzie stwierdzono u niego – Mięsaka Ewinga, guza przynasady w lewym ramieniu.  Chłopiec poddawany był leczeniu za pomocą chemioterapii oraz przeszedł operację lewego ramienia i wprawiono mu endoprotezę. Obecnie leczenie chemioterapią zakończono,  jest w trakcie kosztownej rehabilitacji oraz w wyniku przebytego leczenia  terapii psychologiczno – społecznej która również wiąże się z kosztami

Patryk jak na swój młody wiek posiada wiele rozmaitych pasji. Poza swoimi ulubionymi zabawkami, grami planszowymi i popularnymi dziś grami komputerowymi czas zajmuje mu zabawa na basenie. Kocha grać w piłkę nożną i marzy by któregoś dnia zostać piłkarzem. Jest również miłośnikiem zwierząt, dużo czasu poświęca ukochanym papużkom i królikowi. Patryk wykazuje ogromną ciekawość otaczającego go świata, którą zaspokaja na rodzinnych wycieczkach. Ciekawość ta dotyczy również świata „technicznego”, interesuje go działanie różnych przedmiotów oraz sposób w jaki zostały zbudowane. Kto wie może w przyszłości zostanie inżynierem.  Patryk  z radością wrócił do szkoły i rówieśników,  lubi spędzać czas w szkole, od której ze względu na chorobę musiał sobie zrobić przerwę.   Marzy o chwili całkowitego powrotu do zdrowia oraz swoich pasji .

Sytuacja, w której znalazł się Patryk zmienia dotychczasowy sposób funkcjonowania jego i jego bliskich. Obecnie najtrudniejsze dla rodziny są dojazdy na wizyty i badania kontrolne, oraz wydatki towarzyszące procesowi Rehabilitacji i Terapii, które znacznie obciążają domowy budżet. Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie Patryka i jego rodziny. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta oraz podzielenie się 1% w okresie rozliczeniowym. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał o informację z dnia 27.02.2019r.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Patryk ZIELIŃSKI”