Oskar Socha z Jasła

Oskarek Socha to niezwykle wesoły i radosny 4-letni chłopiec z Jasła, którego plany i marzenia sięgają znacznie dalej niż jesteśmy w stanie sobie wyobrazić.

Wszystko zaczęło się bardzo niewinnie. Oskarek zachorował na zapalenie oskrzeli i został poddany standardowemu leczeniu. Niestety, mimo upływu czasu objawy nie ustępowały, a ból związany z oddychaniem ciągle się nasilał. Chłopczyk skarżył się na silne kłucie w okolicach brzucha i skurcze w nogach. Dodatkowo, rodzice zauważyli, że na ciele dziecka pojawiały się dość spore siniaki, które nie były spowodowane uderzeniami lub upadkiem. Zaniepokojeni stanem zdrowia swej pociechy zgłosili się do Szpitala Specjalistycznego w Jaśle skąd zostali skierowani do Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 2 w Rzeszowie. Po wykonaniu szeregu badań została potwierdzona wcześniejsze diagnoza. U Oskara zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną.

Oskarek mimo choroby w pełni oddaje się zajęciom, które od zawsze kocha. Rankiem zakłada swój strażacki kask, by po chwili włączyć ulubioną bajkę „Strażak Sam”. Oprócz tego, chłonie wiedzę z programów i animacji przyrodniczych, których tematyka skierowana jest w stronę dinozaurów. Ogromne stworzenia na tyle zaciekawiły chłopca, że postanowił w najbliższym czasie odwiedzić park jurajski, gdzie na żywo zobaczy, jak wyglądały prawdziwe prehistoryczne zwierzęta. Oskarek bardzo lubi jeździć na swojej hulajnodze i spędzać czas na placu zabaw razem ze swoimi rówieśnikami.

Ciężka chemioterapia mocno wpływa na samopoczucie i stan zdrowia Oskarka. Rodzice dokładają wszelkich starań, aby ulżyć chłopcu w cierpieniu, lecz koszty związane z leczeniem i dojazdami do szpitala w dużym stopniu ograniczają ich możliwości. Każda pomoc na tym etapie ma ogromne znaczenie, dlatego zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta chłopca. W imieniu rodziny dziękujemy za wszelkie wsparcie.

*Apel powstał o informację z dnia 04.09.2017r.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Oskar SOCHA”