Maja Chyćko z Jaworzna

Maja Chyćko ma pięć lat i pochodzi z Jaworzna. Dziewczynka na oddział trafiła w sierpniu 2017r. Przyczyną przyjęcia do szpitala był kaszel, świąd skóry całego ciała, zmiany skórne, bóle kończyn dolnych oraz okresowo występujące gorączki. Lekarze kolejno wykluczali różne podejrzenia. W końcu ostatecznie zdiagnozowano u dziewczynki limfohistiocytoze hemofagocytarną z zajęciem CSN. Maja na czas leczenia została w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Maja jest również pod opieka kardiologa, neurologa, neurochirurga, okulisty i endokrynologa.

Maja uwielbia kolorowy świat bajek. Szaleje na widok swoich ulubionych postaci animowanych. Laleczki w dalszym ciągu pozostały niezastąpionymi towarzyszkami każdej zabawy, którą wymyśli im Maja. Dziewczynka przed chorobą była bardzo energiczną i żywiołową dziewczynką. Dużo radości sprawiały jej spacery, zabawy na placu zabaw, a na trampolinie mogła skakać całymi dniami. Z rodzicami chodziła na basen, a w wodzie czuła się jak mała rybka.

W wyniku choroby Maja ma poważny problem z chodzeniem i utrzymaniem równowagi dlatego też konieczna jest rehabilitacja. Dodatkowym powikłaniem jest konieczność wprowadzenia specjalistycznej diety oraz przyjmowania leków stałych na serce, aktualnie czeka na zabieg serduszka (ablacja serca) we Wrocławiu. W domu kibicuje jej powrotu do zdrowia młodszy brat Mikołaj, są zgranym i nierozłącznym duetem. Apelujemy do Państwa o wsparcie działań związanych z leczeniem dziewczynki wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Mai jak również dzieląc się 1% podatku. Każda kwota to duży krok w kierunku powrotu do zdrowia i odzyskania pełnej sprawności niezbędnej do codziennego funkcjonowania. Za okazane wsparcie w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 10.01.2020

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Maja CHYĆKO”

wesprzyj F udostępnij