Paulina Chocian z Rybnika

Paulina Chocian to 12-letnia dziewczynka z Rybnika. Jej największą pasją są konie, a najwięcej uśmiechu dostarczają zajęcia z hipoterapii. W listopadzie 2017 roku zdiagnozowano u niej ostrą białaczkę limfoblastyczną (grupa wysokiego ryzyka). W momencie, gdy Paulina rozpoczęła chemioterapię pojawił się szereg powikłań i komplikacji w postaci bolesnych dolegliwości brzucha, stanu zapalnego jamy ustnej, nagłego spadku wagi, depresji, podwyższonego ciśnienia czy zapalenia układu moczowego. Konieczne były także częste przetoczenia krwi i płytek.

Na początku 2018 roku pojawiły się nowe problemy. U dziewczynki stwierdzono neuropatię, obustronne porażenie nerwu strzałkowego, zaniki mięśniowe, przykurcze ścięgna Achillesa, co wymagało włączenia codziennej rehabilitacji i zastosowania ortezy. Z powodu silnego bólu konieczne było podanie leków przeciwbólowych z domieszką morfiny. Po badaniu USG stwierdzono także złogi w nerkach. Z uwagi na reakcję alergiczną, Paulinka musiała mieć zmienioną dotychczasową chemię na domięśniową, którą przyjmuje do dzisiaj. Niestety każdy cykl wiąże się z wymiotami, biegunką, bólami głowy i brzucha czy aplazją szpiku, co rodzi konieczność podawania licznych dawek antybiotyków i leków przeciwgrzybicznych. Pojawiły się także problemy kardiologiczne.

Dziewczynka jest bardzo osłabiona fizycznie, ale też psychicznie. Ciągłe komplikacje i powikłania przedłużają cały proces leczenia, który jest niezwykle trudny dla Pauliny jak i całej rodziny.  Rodzice na zmianę przybywają z córką na oddziale, a dziadkowie opiekują się młodszą Amelką, która czeka na powrót swojej siostry w domu. Apelujemy do Państwa o wsparcie terapii i procesów towarzyszących leczeniu, które są dużym obciążeniem domowego budżetu. Pomóc można wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Pauliny oraz przekazując 1 % podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelką pomoc dziękujemy i trzymamy kciuki za jej szybki powrót do zdrowia.

apel powstał w oparciu o informacje z dnia 16.08.2018 r.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Paulina CHOCIAN”