Dawid PORWOŁ

Wiek: 20
Region: Śląsk
Miasto: Łęg

Dawid Porwoł to 19 letni chłopak z Łęgu w powiecie raciborskim. Choroba nowotworowa dała o sobie znać w 2015 roku. Chłopiec skarżył się na zawroty głowy, które występowały głównie w godzinach przedpołudniowych 3-4 razy na tydzień oraz wymioty. Po przeprowadzeniu badań na Oddziale Pediatrycznym w Raciborzu u Dawida zdiagnozowano: glejaka skrzyżowania nerwów wzrokowych oraz neurofibromatozę typu I. Dalsza diagnostyka w Poradni i Oddziale Okulistyki Dziecięcej w  Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii wykazała zanik nerwów wzrokowych oka prawego i lewego. Podjęto decyzję o wdrożeniu chemioterapii. Chemioterapia spowodowała stabilizację glejaka i zatrzymała na chwilę obecną utratą wzroku, jednak choroba genetyczna NF1 postępuje – wykonany pod koniec 2021 roku rezonans uwidocznił nowe zmiany w głowie oraz prawej nerce.

Dawid wymaga opieki wielospecjalistycznej .Wymaga częstych wizyt w poradni  okulistycznej ,neurologicznej, genetycznej, urologicznej, nefrologicznej, endokrynologicznej. W instytucie Onkologii w Gliwicach wykonywane są częste rezonanse ,kontrolujące glejaka nerwu wzrokowego. Zaburzenia hormonalne spowodowały niedoczynność tarczycy, niedoczynność przysadki, zaburzenia hormonu wzrostu. Konieczna jest hospitalizacja na oddziale endokrynologii w celu rozszerzenia diagnostyki.

Dawid ma starszego brata i cudowną rodzinę – wszyscy bardzo go wspierają w jego pasjach i marzeniach.

Wszystkie przekazane na indywidualne subkonto darowizny oraz 1% podatku zostaną przeznaczone na wydatki związane z procesem leczenia i rehabilitacją Dawida. Za każdą pomoc, okazane serce i ciepłe myśli w imieniu Dawida i jego najbliższych serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 17.01.2022r.

cel szczegółowy: „Dawid PORWOŁ”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna