Adam ZYGŁOWICZ

Wiek: 15
Region: Śląsk
Miasto: Tychy

Adam Zygłowicz choruje na ostrą białaczkę limfoblastyczną. Pierwsze oznaki choroby – ból w okolicy nerek i miednicy – nie wskazywały, że będzie musiał walczyć z chorobą nowotworową i pierwsza diagnostyka odbywała się na oddziale nefrologicznym. Po rozpoznaniu nastolatek został pacjentem oddziału onkologicznego GCZD w Katowicach, gdzie przyjmuje chemioterapię. Cały czas zmaga się z dolegliwościami polekowymi. Potrzebuje również rehabilitacji ze względu na skrzywienie kręgosłupa i zanik mięśni.

Adam jest najmłodszy z rodzeństwa – ma jeszcze trzech braci, którzy są dla niego ogromnym wsparciem. Nastolatek uczy się w liceum ogólnokształcącym i jednocześnie uczęszcza do szkoły muzycznej. Jego pasją jest gra na gitarze klasycznej – marzy o własnym instrumencie. Równie świetnie odnajduje się w przedmiotach ścisłych – matematyce, fizyce, chemii i biologii. Marzy o podróżach do Hiszpanii i Azji, co ma związek z jego kolejnym zainteresowaniem. Lubi poznawać i samodzielnie przyrządzać potrawy kuchni azjatyckiej – szczególnie wietnamskiej.

Adam i jego rodzina podkreślają, że w chorobie bardzo ważna jest dla nich oparcie psychiczne i modlitwa. Dzięki temu czują się zaopiekowani i nabierają sił do walki. Na oddziale nastolatek tęskni za tatą i braćmi, którzy ze względu na pandemię nie mogą go odwiedzać. Poza wsparciem emocjonalnym potrzebna jest również pomoc finansowa na leczenie i późniejszą długofalową rehabilitację. Za każdą wpłatę na indywidualny numer subkonta Adama i przekazanie 1% podatku serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 28.01.2021r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL68 1050 0099 6781 1000 1000 1013
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „ADAM ZYGŁOWICZ”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna