Aleksandra Dyrda z Rybnika

Aleksandra Dyrda z Rybnika jest niezwykle ciekawą świata nastolatką, której największą pasją jest architektura i sztuka. Kiedy w wieku 12 lat zaczęła uskarżać się na ból w prawej nodze, nikt nie spodziewał się, że z pozoru niegroźne objawy wskazują na guza kości udowej.

Ola przeszła długą drogę, podczas której konsultowano jej przypadek w wielu szpitalach, by ostatecznie skierować ją na leczenie w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. Tam podjęto decyzję o rozpoczęciu chemioterapii oraz usunięciu guza. Efektem operacji była konieczność zastąpienia usuniętej kości oraz stawu kolanowego przez endoprotezę. By Ola mogła powrócić do stanu sprzed choroby, konieczne było rozpoczęcie intensywnej rehabilitacji, która trwa do dzisiaj i zakłada m.in. udział w turnusach rehabilitacyjnych.

By zrealizować w przyszłości marzenie o studiowaniu architektury, Ola uczęszczała na zajęcia z rysunku oraz poświęcała każdą wolną chwilę by zgłębiać tajniki malarstwa. Niestety okazało się, że jej niepełnosprawność może stanowić przeszkodę w jej przyszłej pracy jako architekta. W związku z tym postanowiła realizować swoje zamiłowanie do sztuki, pracując w przyszłości jako informatyk specjalizujący się w grafice komputerowej. Aby to osiągnąć, rozpoczęła studnia na Wydziale Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej – kierunek Informatyka. Jej zainteresowania są bardzo wszechstronne: od podróży, rysunku i gry na gitarze do nauki łucznictwa. Przed chorobą wielką pasją Oli była jazda konna, niestety obecnie ze względu na endoprotezę i obawę przed kontuzją, musiała zrezygnować z zajęć.

Konieczność ciągłej rehabilitacji niesie ze sobą wysokie koszty, które znacznie obciążają domowy budżet. Aby pomóc Oli osiągnąć sprawność sprzed choroby zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer konta oraz do przekazania 1% podatku na rzecz Oli.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 12.01.2017

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Aleksandra Dyrda”