Alicja Mazgaj z Bytomia

Alicja Mazgaj to 7 letnia dziewczynka z Bytomia. Od września 2017 roku zmaga się z chorobą nowotworową. Pod koniec wakacji u dziewczynki pojawił się guz usytuowany po lewej stronie brzuszka, poprzedzony bólem. Po wizycie w przychodni a następnie skierowaniu na pobyt w szpitalu w celu zrobienia dokładniejszych badań okazało się, iż guz jest wyczuwalny również na plecach. Po konsultacji z lekarzami z Oddziału Hematologii i Onkologii w Chorzowie  rozpoznano : guz nerki lewej – nerczak płodowy. Po chemioterapii wykonano operację usunięcia guza wraz z nerką. Na podstawie wyniku histopatologicznego zdiagnozowano: mięsak jasnokomórkowy.

Ala jest bardzo pogodnym dzieckiem. W wolnych chwilach ogląda bajki, słucha muzyki, lubi także układać puzzle. Posiada tez zamiłowanie do malowania i wykonuje różne prace plastyczne w świetlicy szpitalnej. Ala posiada rodzeństwo – jest nim starszy braciszek, z którym uwielbia się bawić. Dziewczynka lubi też zabawy na świeżym powietrzu i spacery. Lubi się uczyć, jest ciekawa świata i tego co wokół niej się dzieje.

Nowa sytuacja, w której znalazła się rodzina nie jest łatwa. Dziewczynka jest po radioterapii i w trakcie chemioterapii. Przed chorobą stan zdrowia Alicji nie wskazywał, że dzieję się coś poważnego. W związku z powyższym apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia i rehabilitacji. Zachęcamy do dokonania wpłat na indywidualny numer subkonta Alicji oraz do przekazania 1 % podatku. Za wszelka pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 24.01.2018

cel szczegółowy: „Alicja MAZGAJ”