Amelia Krzak z Kaniowa

Amelia Krzak to niespełna 3-letnia dziewczynka, która mieszka ze swoimi rodzicami i starszym bratem w miejscowości Kaniów. Pod koniec listopada 2015 roku u Amelki zaobserwowano liczne siniaki, a ponieważ dziewczynka jest wulkanem energii, nie wiązano ich z żadną chorobą. Po pewnym czasie pojawiła się wysoka gorączka oraz wybroczyny na ciele. Wówczas pediatra skierował dziewczynkę na szczegółowe badania krwi.

Z powodu złych wyników Amelia trafiła do szpitala pediatrycznego w Bielsku-Białej. Tam była diagnozowana pod kątem sepsy i pneumokoków. Po wykluczeniu tych chorób skierowano ją do Zabrza na oddział hematologii. Tu po wnikliwej diagnostyce stwierdzono anemię aplastyczną ( postać ciężka). Ponieważ szpik dziewczynki przestał pracować potrzebne były coraz częstsze toczenia koncentratu płytek i krwi. Liczne przetoczenia przyczyniły się do powstania alergii w postaci wymiotów i wysokiej temperatury. W lutym Amelkę przewieziono do szpitala w Krakowie na oddział transplantacji. Tam miał odbyć się przeszczep. Dziewczynka wymagała jednak podania koncentratu płytek krwi. Wówczas nikt nie wiedział, że organizm wyprodukował przeciwciała, które skutecznie niszczyły przetaczane płytki. Po przetoczeniu dziewczynka gorączkowała i pojawiła się silna alergia skórna. Ciało Amelki było popuchnięte i wyglądało jak poparzone. Skóra pękała, łuszczyła się, a wszystkiemu towarzyszył świąd. Wiadomo już było, że dziewczynka musi mieć podane płytki krwi zgodne pod kątem HLA. Wówczas rozpoczęła się walka o życie Amelki. Rodzice wraz z zaprzyjaźnioną sąsiadką rozpoczęli na własną rękę poszukiwanie potencjalnych dawców. W wielu punktach krwiodawstwa można było oddać krew na rzecz Amelki. Akcja zakończyła się powodzeniem. Dzięki ludziom dobrych serc od tej pory Amelka otrzymuje specjalnie przygotowany preparat płytek i krwi. Alergia na pewien czas ustała. Przeszczep jednak został odwołany, aż do poprawy kondycji organizmu. Dziewczynka nadal wymagała przetoczeń. Wkrótce okazało się, że wyprodukowane przeciwciała zaczęły zwalczać również zgodne płytki i alergie zaczęły powracać. Wiadomo już było, że nie uda się pozbyć całkowicie bakterii (mycoplazma pneumonia) z organizmu i należy przystąpić do przeszczepu. Pod koniec kwietnia rozpoczęto chemioterapię oraz wykonano przeszczep szpiku kostnego, którego dawcą był brat Amelki. Teraz niezwykle istotne jest aby nie doszło do odrzucenia przeszczepu. Po wyjściu ze szpitala i powrotu do domu dziewczynka nadal będzie musiała przebywać w sterylnych warunkach. Będzie wymagała bardzo częstych kontroli lekarskich w Krakowie jak również specjalnych leków. Będzie musiała być również kontynuowana specjalna dieta i pielęgnacja skóry. Wszystko po to, by zapobiec infekcji jak również żeby nie doszło do odrzutu przeszczepu.

Amelka jest pogodnym i pełnym energii dzieckiem. Jest „najlepszą siostrą pod słońcem” – tak mówi jej brat. Uwielbia sukienki i wszelkie modne buciki, jednak największą frajdę sprawia jej zabawa samochodzikami z bratem. Starszy brat jest dla niej wzorem i w tej trudnej sytuacji okazuje się „lekiem na całe zło”.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie Amelii i jej rodziny w tym wyjątkowym momencie. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazania 1% podatku na rzecz Amelii. Za wszelkie wsparcie serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 01.02.2016

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Amelia Krzak”