Aniela Kondracka z Długiego koło Zarszyna

Wiek: 7
Region: Podkarpacie
Miasto: Długie

Anielka Kondracka to wesoła, mądra i bardzo dzielna 7 letnia dziewczynka, która kolejny raz musi zmierzyć się z okrutną chorobą. Dziewczynka toczy najcięższą z możliwych walk – walkę o życie! Kiedy zachorowała po raz pierwszy miała zaledwie 2,5 roku. Diagnoza okazała się okrutna – MIĘSAK UDA Z PRZERZUTAMI DO PŁUC. Po długim i ciężkim leczeniu (operacje, chemioterapia, radioterapia) udało się przezwyciężyć chorobę! Radość  wszystkich była nie do opisania. Niestety teraz po 3 latach, po raz kolejny świat rodziców runął. Przyszło im zmierzyć się z kolejną potworną i bardzo trudną chorobą, jaką jest MDS – zespół mielodysplastyczny. Ta przypadłość jest powikłaniem wcześniejszej bardzo mocnej i agresywnej chemioterapii. Zespoły mielodysplastyczne jest to grupa nowotworowych chorób krwi, zbliżonych, ale jednak trochę różnych od białaczek. Niektóre mają łagodny przebieg i dają pacjentowi kilkuletnią szansę przeżycia, inne mają przebieg bardzo ostry, wymagają intensywnego leczenia. Niestety u Anielki potrzebny jest natychmiastowy PRZESZCZEP SZPIKU, a nikt z rodziny nie może zostać dawcą, gdyż nie ma zgodności.

Aktualnie rodzina czeka na znalezienie bliźniaka genetycznego dla Anieli. Potem rodzina musi udać się do odległego od miejsca zamieszkania o ponad 500 km – Wrocławia, gdzie odbędzie się przeszczep. W imieniu rodziny Anielki zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc. Za każde okazane wsparcie serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 17.11.2020

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Aniela Kondracka”