Blanka Nieszczesny z Rogowa

Blanka Nieszczesny jest czteroletnią mieszkanką niewielkiego Rogowa w woj. śląskim. U dziewczynki w listopadzie 2018 roku zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Choroba Blanki długo nie dawała wyraźnych objawów, poza kaszlem i sporadycznymi wymiotami. Po ich ustąpieniu Blanka wróciła do swoich normalnych przedszkolnych zajęć. Mama dziewczynki zaniepokoiła się niezwykłą bladością córeczki. Podejrzewając anemię poprosiła pediatrę o skierowanie na badania krwi i niezwłocznie je wykonała. Blanka, jak zwykle chodziła do ulubionego przedszkola, bawiła się i dokazywała, dlatego alarmujący telefon z przychodni z prośbą o pilny kontakt z lekarzem był szokiem dla mamy. Dziewczynkę szybko przewieziono do najbliższego szpitala, gdzie podano jej krew, stamtąd została przetransportowana do Zabrza. Na oddziale hematologii i onkologii zabrzańskiego szpitala ostatecznie zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Dziewczynka jest aktualnie na pierwszym etapie leczenia.

Blanka jest bardzo wesołym, pogodnym i bystrym dzieckiem. Bardzo lubi chodzić do przedszkola, bawić się z rówieśnikami, tańczyć, układać puzzle, kolorować. W domu na Blankę z utęsknieniem czekają dwie siostry: sześcioletnia Nadia i dwuletnia Liwia, które bardzo za nią tęsknią.

Zwracamy się do Państwa o wsparcie Blanki w powrocie do zdrowia. Apelujemy o wpłaty na indywidualne subkonto dziewczynki w fundacji oraz przekazanie 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każdą pomoc w imieniu Blanki i jej najbliższych serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 02.01.2019

cel szczegółowy: „Blanka NIESZCZESNY”