Faustynka Marut z Łączek Brzeskich

Faustynka Marut

Faustynka Marut to 6-letnia dziewczynka, która pochodzi z Łączek Brzeskich, małej miejscowości na Podkarpaciu w powiecie mieleckim.

Pierwsze niepokojące objawy zauważył u Faustynki jej tata w maju 2016 roku. Dziewczynka kulała na jedną nóżkę. Zaniepokojeni rodzicie udali się z Faustynką do lekarza. Po kilku konsultacjach padła poważna diagnoza: lipofibromatoza – nowotwór z guzem zlokalizowanym w nóżce dziewczynki. Faustynka przeszła cały cykl chemioterapii w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie. W styczniu 2017 roku dziewczynka była konsultowana w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu. Przeprowadzone badania wskazały, że guz jest nieoperacyjny. Obecnie zostało wdrożone leczenie nierefundowanym lekiem, którego miesięczna dawka kosztuje kilkaset złotych.

Faustynka ma duszę małej artystki. Bardzo lubi rysować i malować. Jednym z jej ulubionych zajęć jest zabawa w domku dla lalek. Ukochaną bajkową postacią Faustynki jest Elsa, główna bohaterka Krainy Lodu. Dziewczynka bardzo marzy o swoim własnym pokoju. Obecnie Faustynka dzieli pokój z trójką starszego rodzeństwa.

Apelujemy do Państwa o pomoc w walce o powrót do zdrowia Faustynki. Wsparcie możecie Państwo okazywać poprzez dokonywanie wpłaty na indywidualny numer subkonta dziewczynki oraz przekazanie 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Wesprzyjmy Faustynkę i jej rodzinę w tym trudnym okresie, w jakim się znaleźli. Za każde, nawet najmniejsze wsparcie, serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
ING Bank Śląski nr konta:
17 1050 0099 6781 1000 1000 0670

cel szczegółowy: „Faustynka MARUT”