Faustynka Marut z Łączek Brzeskich

Faustynka Marut to niespełna 9-letnia dziewczynka, która pochodzi z Mielca.

Pierwsze niepokojące objawy zauważył u Faustynki jej tata w maju 2016 roku. Dziewczynka kulała na jedną nóżkę. Zaniepokojeni rodzicie udali się z Faustynką do lekarza. Po kilku konsultacjach padła poważna diagnoza: lipofibromatoza – nowotwór z guzem zlokalizowanym w nóżce dziewczynki. Faustynka przeszła cały cykl chemioterapii w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie. W styczniu 2017 roku dziewczynka była konsultowana w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu. Przeprowadzone badania wskazały, że guz jest nieoperacyjny. Zostało wdrożone leczenie nierefundowanym lekiem, którego miesięczna dawka kosztuje kilkaset złotych. Aktualnie Faustynka ma zajęcia fizjoterapeutyczne.

Faustynka jest w drugiej klasie, bardzo lubi się uczyć. Ma duszę małej artystki. Bardzo lubi rysować i malować. Jednym z jej ulubionych zajęć jest granie w różnorodne gry. Ukochaną bajkową postacią Faustynki jest Elsa, główna bohaterka Krainy Lodu.

Apelujemy do Państwa o pomoc w walce o powrót do zdrowia Faustynki. Wsparcie możecie Państwo okazywać poprzez dokonywanie wpłaty na indywidualny numer subkonta dziewczynki oraz przekazanie 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Wesprzyjmy Faustynkę i jej mamę, która samotnie wychowuje dwójkę dzieci. Za każde, nawet najmniejsze wsparcie, serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 25.03.2020r.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2

cel szczegółowy: „Faustynka MARUT”

wesprzyj
F udostępnij