Filip Myga z Bliżyc

Filip Myga to 8-letni chłopiec pochodzący z miejscowości Bliżyce (województwo śląskie). Choroba dała o sobie znać pod koniec marca 2016 roku. Na początku pojawiły się zaburzenia równowagi, wstępnie wiązane z infekcją grypopochodną. W związku z nasileniem objawów oraz pojawieniem się bólów karku w maju 2016 roku chłopiec został hospitalizowany w Myszkowie. Tam lekarze podjęli decyzję o przekazaniu go do Kliniki Neurologii, Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Po wykonaniu rezonansu magnetycznego oraz szczegółowych badań w obrębie głowy, rozpoznano rdzeniaka płodowego- Medulloblastoma. Chłopiec został przekazany na oddział Onkologii, Chemioterapii i Hematologii w Katowicach. Przeszedł tam cztery cykle chemioterapii, a od grudnia 2016 roku Filipek został przeniesiony do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. W kwietniu 2018 roku zakończył leczenie jednak ze względu na powikłania wynikające po przebytej chemioterapii ma duży problem z chodzeniem. Ma słabe napięcie mięśniowe w związku z czym wymaga stałej rehabilitacji ruchowej i nadal pozostaje pod stałą kontrolą i obserwacją lekarzy w Warszawie.

W dalszym ciągu pała zamiłowaniem do maszyn rolniczych i budowalnych. Wolne chwile spędza  na podziwianiu urządzeń takich jak traktory, czy wózki widłowe. Marzeniem chłopca jest zostać w przyszłości strażakiem.  Bardzo chciałby dostać kład i przemierzyć nim setki kilometrów. Najchętniej obrałby kierunek morze, byle jak najdalej od szpitala, płaczu i bólu, który niejednokrotnie towarzyszył mu podczas choroby.

Wspólnie możemy wesprzeć Filipa i jego rodzinę na kolejnym etapie, którym jest stała i intensywna rehabilitacja. Zachęcamy Państwa do przekazywania darowizn na indywidualny numer subkonta chłopca oraz do podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelkie okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujęmy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 17.05.2018

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Filip Myga”