Franciszek Starula z Budzieszowic

Franciszek Starula jest dwuletnim mieszkańcem Budzieszowic– niewielkiej miejscowości w województwie opolskim. Wiosna 2018 roku rodzice zauważyli u synka pierwsze objawy choroby – zaczęło mu „uciekać” oczko. Latem u chłopczyka wystąpił wytrzeszcz i to skłoniło do pilnej wizyty u okulisty. W katowickiej klinice wykonano mu USG i rezonans, które wykazały, że Franio ma glejaka nerwu wzrokowego. Jest on wynikiem choroby genetycznej – neurofibromatozy typu 1 (NF1). Od września tego roku chłopczyk jest pacjentem Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Franio ma założone dojście centralne, tzw. port, przez który raz  w tygodniu otrzymuje chemioterapię.

Franuś ma pięcioletnią siostrę Malwinkę , z którą uwielbia się bawić. Jak każdego chłopca pasjonują go autka i klocki.

Największą trudnością dla rodziny są częste dojazdy do Warszawy i zmaganie się z nieuleczalną chorobą. Franio musi stale przyjmować leki, co łącznie z wydatkami na paliwo jest sporym obciążeniem dla domowego budżetu. Zwracamy się do Państwa z apelem o wsparcie procesu leczenia Frania poprzez przekazanie dobrowolnej darowizny na indywidualny numer subkonta w fundacji i podzielenie się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie w imieniu rodziny Frania serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 07.12.2018

cel szczegółowy: „Franciszek STARULA”