Franciszek STARULA

Wiek: 5
Region: woj. opolskie
Miasto: Budzieszowice

Franciszek Starula jest uroczym mieszkańcem Budzieszowic– niewielkiej miejscowości w województwie opolskim. Wiosna 2018 roku rodzice zauważyli u synka pierwsze objawy choroby – zaczęło mu „uciekać” oczko. Latem u chłopczyka wystąpił wytrzeszcz i to skłoniło do pilnej wizyty u okulisty. W katowickiej klinice wykonano mu USG i rezonans, które wykazały, że Franio ma glejaka nerwu wzrokowego. Jest on wynikiem choroby genetycznej – neurofibromatozy typu 1 (NF1). Od września 2018 roku  chłopczyk jest pacjentem Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Franio niestety stracił wzrok w jednym oczku, a w drugim ma wadę wzroku – musi nosić okulary. Aktualnie jest pod stałą kontrolą onkologa i okulisty.

Franuś ma  siostrę Malwinkę , z którą uwielbia się bawić. Jak każdego chłopca pasjonują go autka i klocki.

Największą trudnością dla rodziny są częste dojazdy do Warszawy i zmaganie się z nieuleczalną chorobą. Franio musi stale przyjmować leki, co łącznie z wydatkami na paliwo jest sporym obciążeniem dla domowego budżetu. Zwracamy się do Państwa z apelem o wsparcie procesu leczenia Frania poprzez przekazanie dobrowolnej darowizny na indywidualny numer subkonta w fundacji i podzielenie się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie w imieniu rodziny Frania serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 19.04.2022r.

cel szczegółowy: „Franciszek STARULA”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna