Hania Szymborska z Tychów

Hania Szymborska to pełna energii i ogromnej ciekawości świata trzylatka pochodząca z Tychów. Początkowo Hania podobnie jak jej rówieśnicy całe dni spędzała na zabawie i poznawaniu otaczającej ją rzeczywistości. Wówczas nic nie zapowiadało, że ten stan rzeczy ulegnie drastycznej zmianie… W sierpniu 2015 roku stan zdrowia dziewczynki uległ znacznemu pogorszeniu. Hania trafiła do szpitala w swoim rodzinnym mieście, skąd po wstępnych badaniach skierowano ją na Oddział Onkologii, Hematologii i Chemioterapii GCZD w Katowicach. Powodem był bardzo wysoki poziom leukocytów. Na oddziale padła diagnoza – ostra białaczka szpikowa.

Po kilkumiesięcznym pobycie w szpitalu i intensywnej chemioterapii dziewczynka wróciła do normalnego życia w domu.  Nic nie wskazywało, że możliwy będzie nawrót choroby w przyszłości, jednak sytuacja okazała się zupełnie inna…  W kwietniu 2016 roku podczas terapii podtrzymującej pojawił się ból nogi.  Dokładniejsze badania niestety potwierdziły wznowę białaczki.  Dla Hani po 3 miesiącach spędzonych w domu przyszedł kolejny trudny czas w szpitalu i zintensyfikowane leczenie przygotowujące do przeszczepu szpiku kostnego.

Hania jest obecnie po przeszczepie szpiku kostnego, jednak nadal potrzebuje wsparcia finansowego. Intensywna chemioterapia, terapia sterydami i dwukrotne ostre GVHD ( choroba przeszczep przeciwko gospodarzowi) bardzo mocno wyniszczyły jej organizm. Aby w pełni go odbudować, dziewczynka potrzebuje leków, odżywek oraz rehabilitacji, które pomogą jej wrócić do pełnej sprawności i cieszyć się zasłużonym dzieciństwem.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 24.01.2017

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Hania Szymborska”