Ignacy NYCZ

Wiek: 2
Region: Śląsk
Miasto: Kozy

Ignacy Nycz jest uroczym 2,5 letnim brzdącem. Gdy chłopczyk zaczął raczkować, rodzice zauważyli pojawiające się liczne siniaki na nóżkach i rączkach. Na początku podejrzewany był niedobór żelaza, jednak gdy po pobraniu krwi z paluszka nie dało się zatamować krwawienia przez dobę, wykonano kolejne badania i okazało się, że to zaburzenia krzepnięcia. Chłopiec jest aktualnie pacjentem zabrzańskiego szpitala, gdzie zdiagnozowana została hemofilia. Początkowo otrzymywał czynnik krzepnięcia dożylnie 2 razy w tygodniu, jednak w sierpniu wytworzył się inhibitor. Aby go zwalczyć Ignaś musiał mieć podawany czynnik codziennie.

Niestety po 10ciu miesiącach codziennego wkłuwania w celu walki z inhibitorem pojawił się białkomocz. Decyzją lekarzy czynnik został odstawiony, Ignaś przyjmował leki osłonowe na nerki. Gdy zniknął białkomocz, w październiku został przyjęty ponownie na oddział w celu kontynuowania immunotolerancji (czyli walki z inhibitorem). Niestety białkomocz wrócił, a przy kolejnej podaży czynnika w osłonie sterydowej chłopczyk doznał ciężkiej reakcji alergicznej na czynnik, co wyklucza dalsze próby podawano go. Aktualnie Ignaś nie dostaje żadnej profilaktyki, gdyż nie ma jeszcze innego zarejestrowanego profilaktycznie leku na hemofilię B. Istnieje czynnik omijający inhibitor, niestety on nie może być stosowany jako profilaktyka, włączany jest on dopiero gdy dojdzie do urazu, a takich chłopczyk musi unikać do czasu ukończenia badań klinicznych przez naukowców pracujących nad lekiem podskórnym.

Ignaś uwielbia słuchać książeczek czytanych przez rodziców. Bardzo lubi bawić się klockami i grać na zabawkowym bębenku. Ignaś z powodu częstego stresu związanego z pobytem w szpitalu boi się obcych dorosłych i dzieci.

Apelujemy do Państwa o wsparcie Ignasia w procesie leczenia i powrocie do zdrowia. Rodzina narażona jest na ogromne koszta związane z podawaniem czynnika, gdyż odkąd Ignaś uczulił się na czynnik, firma od której go otrzymywali razem z całym potrzebnym osprzętem (rękawiczki, igły do portu, sól fizjologiczna itp) nie może im już nic dostarczać. Zachęcamy do wpłaty dobrowolnej darowizny na indywidualny numer subkonta chłopca oraz podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.
*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 28.11.2021r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL89 1050 0099 6781 1000 1000 1023
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Ignacy NYCZ”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna