Julia DREUX

Jedenastoletnia  Julia pomimo choroby i związanych z nią trudności jest niezwykle pogodnym i ciekawym świata dzieckiem. Uwielbia spacery z rodzicami i starszą siostrą. Bardzo lubi słuchać muzyki, odkrywać nowe dźwięki, czerpie z tego ogromną radość. Uwielbia śpiewać piosenki i improwizować na pianinie.

Juleczka od dziesięciu lat zmaga się z niezłośliwym nowotworem (glejakiem) nerwów wzrokowych i śródmózgowia. Przeszła już długą i zawiłą drogę w walce o zdrowie i życie. Dziewczynka poddawana była chemioterapiom lecz okazały się one nieskuteczne co wywołało konieczność przeprowadzenia aż czterech operacji (ostatnia maj 2018), podczas których guz został częściowo usunięty. Problemem jest umiejscowienie guza, gdyż uniemożliwia to operacyjne usunięcie go w całości. Obecnie priorytetem dla rodziny i lekarzy jest zatrzymanie progresji choroby i osiągnięcie pewnej stabilizacji, by umożliwić dziewczynce prawidłowy rozwój.

Choroba nowotworowa wywołała utratę wzroku, konieczność założenia zastawki mózgowej, utratę pragnienia oraz spowodowała że Julka nie chodzi. Pomimo tych licznych przeszkód rodzina Julii jest pełna optymizmu i stara się ze wszystkich sił zapewnić jej szansę na normalne życie.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 15.05.2021

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
ING Bank Śląski nr subkonta:
1%: KRS: 0000248546
cel szczegółowy: „Julia Dreux”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna