Julia i Jakub FURMAGA

Region: Śląsk
Miasto: Zdzieszowice

Julia i Jakub Furmaga są cudownym i kochającym się rodzeństwem ze Zdzieszowic. W lipcu 2021 roku nad ich rodzinnym szczęściem zawisły czarne chmury – u 5-letniej Julki zdiagnozowano ostrą białaczkę limofblastyczną. Dziewczynka trafiła na Oddział Onkologii i Hematologii zabrzańskiego szpitala, rozpoczęła chemioterapię. Dla wszystkich członków rodziny wiadomość o chorobie Julki była ciężkim doświadczeniem, jednak wszyscy mocno ją wspierali i otoczyli wspaniałą opieką. W sierpniu do szpitala na badania trafił Jakub. Od pewnego czasu zmagał się z bólami głowy. Wyniki wykonanego rezonansu powaliły rodziców na kolana. Okazało się, że Jakub ma guza rdzenia przedłużonego – gwiaździaka. 27 sierpnia 2021r. przeszedł operację usunięcia guza w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Aktualnie jest w trakcie chemioterapii.

Rodzina jest rozdarta między dwa szpitale. Rodzice na zmianę zajmują się Julką i Jakubem. Julka wciąż jest w trakcie chemioterapii w zabrzańskim szpitalu, Jakub rozpoczął ją w Katowicach. Dalsze leczenie Jakuba jest w trakcie konsultacji – również w ośrodkach zagranicznych, gdyż nowotwór okazał się złośliwy.

Jakub jest wrażliwym i opiekuńczym chłopcem, Julka jest pełna radości i uśmiechu. Jakub interesuje się kosmosem i marzy o pracy w NASA, uwielbia budować z klocków lego. Julka jest wielką fanką Krainy Lodu, kocha tańczyć i śpiewać. Są wspaniałym rodzeństwem i bardzo się kochają.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc dla tej rodziny. Ich sytuacja jest bardzo trudna i skomplikowana – to dwie różne choroby, dwa różne szpitale, różne procesy leczenia. Pomóc można poprzez przekazanie darowizny na subkonto rodzeństwa oraz podzielenie się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*apel powstał w oparciu o informacje z dnia 28.10.2021 r

PL16 1050 0099 6781 1000 1000 1076