Katarzyna Bielińska

Katarzyna Bielińska od najmłodszych lat zmaga się z chorobą. W 1996 roku, u wówczas dziesięcioletniej Kasi, zdiagnozowano ostrą białaczkę szpikową. Przeszła długotrwałe leczenie, w tym chemioterapię
i autotransplantację komórek krwiotwórczych. W sierpniu 2012 roku nastąpiła wznowa. Kolejne leczenie, obarczone powikłaniami. Kasia została już zakwalifikowana do przeszczepu szpiku, jednak odstąpiono od jego przeprowadzenia ze względu na wirusowe zapalenie wątroby typu B. Finalnie, dopiero w 2015 roku Kasia miała przeszczep szpiku.

W grudniu 2018 roku Kasia poczuła się  źle – nieustające wymioty, silny ból głowy i ogromna senność, spowodowały, że kolejny raz trafiła do szpitala. Wykonano tomografię, która wykazała obecność guza mózgu. Konieczne było przeprowadzenie operacji – kraniotomii skroniowo-ciemieniowej. Guza udało się usunąć
w całości, jednak wystąpił duży obrzęk mózgu
. Niezbędna była kolejna operacja. Po zabiegu Kasia przebywała na Oddziale Rehabilitacji Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego im. prof. K. Gibińskiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Aktualnie kontynuuje proces rekonwalescencji i intensywnej rehabilitacji w domu. Przed nią jeszcze operacja rekonstrukcji kości czaszki, na którą potrzebne będą duże środki finansowe. Spore koszty wygeneruje także późniejsza długotrwała rehabilitacja.

Kasia jest bardzo kreatywna. Uwielbia wykonywać prace plastyczne i tworzyć wyroby artystyczne w różnorodnych technikach rękodzielniczych. Pomimo swoich trudnych doświadczeń jest bardzo otwarta i chętnie pomaga innym – była również wolontariuszem ISKIERKI.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie Kasi w tym szczególnie trudnym czasie. Pomóc można poprzez dokonywanie wpłat na indywidualny numer subkonta Kasi oraz poprzez przekazanie 1% podatku na rzecz jej leczenia. Za każde okazane wsparcie w imieniu Kasi oraz  rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 13.02.2019r.

cel szczegółowy: „Katarzyna BIELIŃSKA”