Lena Nawrocka z Chorzowa

Lena Nawrocka jest otwartą i odważną siedmiolatką z Chorzowa. W styczniu 2017 roku dziewczynka trafiła do szpitala z bólami głowy, którym także towarzyszyły wymioty. Po konsultacji neurologicznej wykonano tomografię głowy uwidaczniającą guzy ośrodkowego układu nerwowego. Lena przekazana została na oddział neurochirurgii, gdzie lekarze usunęli guza komory IV i guza prawej półkuli móżdżku. Po leczeniu chirurgicznym, z ostatecznym rozpoznaniem Medulloblastoma IV stopnia, Lena została przyjęta na oddział onkologiczny, gdzie poddana została chemioterapii intensywnej, później radioterapii a następnie przeszła kurs chemioterapii podtrzymującej. W marcu 2018 roku z powodzeniem zakończyła leczenie,
a badanie kontrolne MR wykazało utrzymujący się stan remisji choroby.

Lenka jest bardzo wesołą dziewczynką. Od września 2018 roku jest uczennicą pierwszej klasy, w której naukę mogła rozpocząć w normalnym trybie jak inne dzieci. Bardzo lubi zajęcia szkolne, a w szczególności matematykę. Nadrabia też kontakt z rówieśnikami, którego bardzo jej brakowało w czasie pobytu w szpitalu i w czasie indywidualnego nauczania przedszkolnego. Ogromną radość sprawiają Lence rozgrywki w różnego rodzaju gry planszowe, zabawa lalkami a także układanie klocków Lego i puzzli. Poza tym, jak większość dziewczynek w jej wieku, uwielbia bohaterki z filmu „Kraina Lodu” i jest wielką fanką Maszy z bajki „Masza
i niedźwiedź”. Nie są jej obce zdolności kulinarne i zamiłowanie do kucharzenia. Lubi wypiekać słodkości, a w szczególności babeczki. Kiedy tata Lenki gra na gitarze, ona z przyjemnością wtóruje mu śpiewem. Jest najmłodszą z czwórki rodzeństwa.

Apelujemy do Państwa o wsparcie dla Leny, która pomimo zakończenia podstawowego leczenia i pokonania okropnych guzów, zmaga się z konsekwencjami przebytej choroby.  Zdobyte środki stanowią podstawę powadzenia koniecznej rehabilitacji w zakresie zaburzeń równowagi ruchu oraz na skutek porażenia nerwu twarzowego. Z uwagi na to, że Lena jest także pod stałą opieką lekarza audiologa (ubytek słuchu spowodowany chemioterapią)
i lekarza okulisty (zez porażenny po operacji neurochirurgicznej), środki zebrane na subkoncie Leny są niesamowitą pomocą przy zakupie leków czy niezbędnego sprzętu wspomagającego leczenie.

Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz do przekazania 1% podatku na rzecz dziewczynki. Za wszelkie wsparcie w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 13.02.2017

cel szczegółowy: „Lena NAWROCKA”