Lena Sytniewska z Myszkowa

Lena Sytniewska to kilkuletnia dziewczynka, która wraz z rodzicami mieszka w Myszkowie. Problemy zdrowotne Lenki zaczęły się w drugim miesiącu życia kiedy została przyjęta na Oddział Onkologii, Hematologii i Chemioterapii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Tam wykryto guz wewnątrzgałkowy oka lewego. Niestety oczka nie udało się uratować i w 2012 roku, gałka oczna została usunięta. Obecnie Lenka jest pod stałą kontrolą lekarzy ponieważ w prawym oczku też są guzy.

Dziewczynka poddawana jest stałej rehabilitacji ruchowej, która jest bardzo kosztowna. Lenka uczęszcza również na terapię wzrokową, która jest niezbędna, ponieważ istnieją u niej duże problemy z postrzeganiem głębi oraz widzenia z daleka.

Obecnie Lenka uczęszcza do pierwszej klasy i, jak na swoje duże zaburzenia koordynacji wzrokowo- ruchowej, radzi sobie świetnie, co jest zasługą stałej rehabilitacji i terapii wzroku. Dlatego tak istotne jest, żeby podtrzymać te dwie formy wspomagania jej rozwoju. Z czasem dziewczynka będzie potrzebowała dodatkowych rzeczy, które będą ułatwiały jej funkcjonowanie (laptop z odpowiednim oprogramowaniem, czytniki tekstu…itp).

Obecnie Lenka jest bardzo pogodną i zaradną dziewczynką, dobrze się uczy, jest ciekawa świata. Uwielbia malować i śpiewać. Jej marzeniem jest założyć vloga, w którym pokazywałaby swoje zainteresowania

Apelujemy do Państwa o wsparcie Lenki w procesie rehabilitacji, poprzez przekazanie darowizny na indywidualny numer subkonta dziewczynki oraz podzielenie się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 28.02.2019r.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
ING Bank Śląski nr konta:
1 % KRS 0000248546
cel szczegółowy: Lena Sytniewska