Maciej Załuski z Łazisk Górnych

Maciej Załuski ma 13 lat i mieszka w Łaziskach Górnych. Jego przygoda ze szpitalem zaczęła się w grudniu 2015 roku. Maciej będąc w szkole źle się poczuł i zaczął wymiotować. Rodzice natychmiast zareagowali i udali się z nim do szpitala. Po zrobieniu kontrolnego USG zdiagnozowano u Macieja guz przestrzeni zaotrzewnowej.

Na początku 2016 przeprowadzono operację  usunięcia guza. W wyniku komplikacji po zabiegu nastąpiła rozległa martwica jelita cienkiego, w związku z czym konieczna była jego resekcja. Niestety stan Maćka się nie poprawiał i musiał być poddany  kolejnym operacjom. Jelita Macieja nie pracują prawidłowo, przeżył dzięki żywieniu pozajelitowemu i codziennym, kilkunastogodzinnym podłączeniu  do pompy, która podaje preparat odżywczy poprzez cewnik założony bezpośrednio do serca. Z tego powodu jego rodzice musieli przejść specjalne szkolenie na Oddziale Leczenia Żywieniowego w Krakowie. To był warunek, by chłopiec po blisko 11 miesiącach powrócił do domu.

Maciek to pogodny chłopak. W szkole jego ulubionym przedmiotem jest matematyka. Interesuje się także światem komputerów oraz przyrodą. Przed chorobą należał do klubu szachowego, prawie w każdy weekend brał udział w turniejach szachowych, co zajmowało i milo uzupełniało jego pasję.

Choroba nowotworowa zatrzymała Maćka w szpitalu na dłużej.  Postawiła na głowie dotychczasowe funkcjonowanie rodziny. Dzielenie obowiązków domowych pomiędzy pracą, opieką nad Maćkiem i jego siostrą Magdą to niełatwe zadanie! Rodzina heroicznie walczy o zdrowie dla swojego kochanego syna i zrobi wszystko, żeby wrócił do domu i mógł rozwijać swoje pasje, tak jak do tej pory.

Koszty jakie niosą ze sobą  komplikacje usunięcia guza są bardzo wysokie. Maciek od trzech lat żywiony jest pozajelitowo i dojelitowo. Rodzice z własnych środków muszą kupować specjalne dreny do pompy, a także preparaty do żywienia dojelitowego i niezbędne do tego celu artykuły. Chłopiec też po chorobie i kilkunastu operacjach wymaga rehabilitacji. Apelujemy zatem do Państwa o pomoc i wsparcie finansowe wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Macieja. Na pewno pomoże to przetrwać rodzinie te trudne chwile i dalszy, długi proces rehabilitacji, która czeka tego młodego chłopaka.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 22.01.2019

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Maciej Załuski”