Maciej Załuski z Łazisk Górnych

Maciej Załuski ma 10 lat i mieszka w Łaziskach Górnych. Jego przygoda ze szpitalem zaczęła się w grudniu 2015 roku. Maciej będąc w szkole źle się poczuł i zaczął wymiotować. Rodzice natychmiast zareagowali i udali się z nim do szpitala. Po zrobieniu kontrolnego USG zdiagnozowano u Macieja guz przestrzeni zaotrzewnowej.

Na początku 2016 przeprowadzono operację  usunięcia guza. W wyniku komplikacji po zabiegu nastąpiła rozległa martwica jelita cienkiego, w związku z czym konieczna była jego resekcja. Niestety stan Maćka się nie poprawiał i musiał być poddany  kolejnym operacjom. Jelita Macieja nie pracują prawidłowo, funkcjonuje dzięki żywieniu pozajelitowemu. Kilkanaście godzin dziennie podłączony jest do pompy, która podaje preparat odżywczy poprzez specjalny cewnik bezpośrednio do serca. Z tego powodu jego rodzice musieli przejść specjalne szkolenie na Oddziale Leczenia Żywieniowego w Krakowie. To był warunek, by chłopiec po blisko 11 miesiącach powrócił do domu.

Maciek to pogodny chłopak. W szkole jego ulubionym przedmiotem jest matematyka. Interesuje się także światem komputerów. Przed chorobą należał do klubu szachowego, prawie w każdy weekend brał udział w turniejach szachowych, co zajmowało i milo uzupełniało jego pasję. Chętnie maluje farbami, mieszając kolory, uwalniając wyobraźnię tworzy piękne prace plastyczne!

Choroba nowotworowa zatrzymała Maćka w szpitalu na dłużej.  W najbliższych miesiącach czeka go kolejny pobyt w szpitalu i operacja. Choroba postawiła na głowie dotychczasowe funkcjonowanie rodziny. Dzielenie obowiązków domowych pomiędzy pracą, opieką nad Maćkiem i jego siostrą Magdą to niełatwe zadanie! Rodzina heroicznie walczy o zdrowie dla swojego kochanego syna i zrobi wszystko, żeby wrócił do domu i mógł rozwijać swoje pasje, tak jak do tej pory.

Koszty jakie niesie ze sobą choroba nowotworowa są bardzo wysokie. Apelujemy zatem do Państwa o pomoc i wsparcie finansowe wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Macieja. Na pewno pomoże to przetrwać rodzinie te trudne chwile i dalszy, długi proces rehabilitacji, która czeka tego młodego chłopaka.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 09.11.2016

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Maciej Załuski”