Magdalena ŻERKO

Wiek: 12
Region: Śląsk
Miasto: Pyskowice

Magdalena Żerko z chorobą onkologiczną zmaga się od 2019 roku. Pierwszym objawem choroby był atak padaczki w trakcie snu.  Magda straciła przytomność, miała drgawki, szczękościsk.  Dziewczynka trafiła pilnie do szpitala. Po wielu badaniach i konsyliach zdiagnozowano u niej guza mózgu w prawym płacie skroniowym – umiejscowionego głęboko tuż za przy nerwie wzrokowym. Magda przeszła operację, rezonans wykazał, że udało się usunąć guza w całości. Magda jednak nadal zmaga się ze skutkami choroby. Przyjmuje leki przeciwpadaczkowe, pojawiły się zaburzenia widzenia, równowagi oraz problemy z pamięcią i koncentracją. Jest pod stałą opieką neurochirurga, neurologa i innych specjalistów.

Magda kocha konie, rozpoczęła już nawet naukę jazdy, jednak ze względu na chorobę musiała ją przerwać. W przyszłości chciałaby zostać architektem. Jest bardzo uzdolniona plastycznie i manualnie – zdobyła wiele nagród i dyplomów. Grała także w kole teatralnym Pik- Pok. Marzy o powrocie do normalności, do przyjaciół i do aktywności.

Choroba Magdy zmieniła życie całej rodziny. Mama dziewczynki musiała zrezygnować  z pracy, aby zająć się nią w czasie pobytów w szpitalu, dojazdów na niezbędne badania i wizyty u lekarzy oraz w domu gdyż Magda wymaga pomocy w wielu czynnościach, a także jej rehabilitacją i opieką nad młodszą siostrą. Dla Magdy bardzo trudna jest rozłąka z najbliższymi w czasie pobytu na oddziale, a wspomnienie o szpitalu wywołuje traumę. Zachęcamy Państwa do wsparcia dziewczyny w trudnym procesie leczenia i rehabilitacji. Każda darowizna i 1% podatku zostaną przeznaczone na wsparcie Magdy w powrocie do zdrowia. Za wszystkie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 31.03.2021r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL61 1050 0099 6781 1000 1000 1042
BIC (SWIFT): INGBPLPW

1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Magdalena ŻERKO”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna