Maja Ciuk z Katowic

Maja Ciuk z Katowic to 10-letnia dziewczynka, która mieszka wraz z rodzicami i starszym bratem Mikołajem. Ulubionym zajęciem Mai jest rysowanie. Niestety przez chorobę na początku było to niemożliwe, a obecnie jest utrudnione.

W wieku 5 lat zdiagnozowano u niej ostrą białaczkę limfoblastyczną. Maja, która jest po ponad dwuletnim leczeniu białaczki (stale jest jednak pod opieką lekarza onkologii) oraz komplikacjami z nią związanymi: grzybica lewego płuca oraz lewej półkuli mózgu (przeszła z tego powodu kilka skomplikowanych operacji, w tym na otwartej czaszce-usunięcie grzyba z mózgu), od kilku lat jest poddawana rehabilitacji ruchowej, wskutek paraliżu wywołanego właśnie poprzez grzybicę. Doznała ona wtedy niedowładu prawostronnego, poprzez co nie potrafiła nawet samodzielnie siedzieć oraz nastąpił całkowity zanik mowy. Po kilku miesiącach powoli zaczęła się komunikować z otoczeniem i jej wymowa od tego czasu uległa znacznej poprawie, jednak do dnia dzisiejszego korzysta z opieki logopedycznej. W zakresie rehabilitacji ruchowej jest pod stałą opieką rehabilitanta. Proces ten jednak wymaga czasu oraz jest żmudny i kosztowny. Determinacja samej Majki jest ogromna, potrafi już samodzielnie chodzić, jednak stale „utyka” na prawą nóżkę. Niestety do dnia dzisiejszego nie potrafi posługiwać się prawą rączką. Maja od urodzenia była praworęczna, jednak z uwagi na niedowład prawostronny, musiała się nauczyć posługiwać lewą rączką aby móc nie tylko rysować ale przede wszystkim „normalnie” funkcjonować.

Przed nią jeszcze długa droga do pełnej sprawności, której osiągniecie pozwoli jej na samodzielność w życiu, szkole i samorozwoju. Ponadto w związku z komplikacjami spowodowanymi głównym schorzeniem Maja ma problemy z widzeniem na lewe oczko, stale przejmuje niezbędne lekarstwa i jest pod opieką lekarza okulisty. Maja leczy się dodatkowo w poradniach: neurologicznej i endokrynologii.

Obecnie najważniejsza dla Majki jest rehabilitacja, bez niej nie będzie mogła prawidłowo się rozwijać. Rehabilitacja jest bardzo kosztownym procesem dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie dla rodziny. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Mai oraz do podzielania się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelka pomoc, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 12.01.2018

cel szczegółowy: Maja Ciuk